Причини за воднисти изпражнения

Причини за воднисти изпражнения

Характеристиката на екскрементите има голямо значение за поставянето на конкретната диагноза, тъй като това може да е симптом на различните заболявания или дори ако е настъпило отравяне на организма. Фекалиите имат способността си да променят своите характеристики в зависимост от болестта. Например, в тях може да се появи слуз или примеси на кръв.

За отправна точка се приемат нормалните характеристики на екскрементите. Ако дебелото черво работи нормално, тогава те имат средна гъстота, точна форма и равномерен цвят без външни примеси (кръв, слуз и други). Наличието на воднисти изпражнения се явява отклонение от нормата. В този случай те губят формата си имат по-блед цвят. При дефекация може да има усещане за парене и непълно изпразване на червата. Нормално те са съставени на 70 % от вода.

Признаци за воднистите изпражнения

Можете да идентифицирате появата им при вас или вашето дете въз основа на следните характеристики:

- Често ходене до тоалетната (повече от 2-3 пъти на ден);

- Увеличен общ фекален обем;

- Появата на неприятно усещане след изпразване на червата;

- Безформени фекалии с неясен цвят.

Това състояние често се съпровожда от диария. Във всеки един случай воднистите изпражнения свидетелстват за неправилната работа на червата, когато се нарушава процесът на абсорбция на вода и течност в кухината на тънките черва. Много често това води до нарушаване на електролитния баланс на кръвта и дехидратация.

Причини за воднистите изпражнения

воднисти изпражнения

Известни са много различни причини и предпоставки за това състояние, както при децата, така и при възрастните. В повечето случаи промяната в консистенцията на екскрементите се дължи на чревни инфекции. Воднистите изпражнения в този случай са защитна реакция на организма в отговор на проникналите в тънките черва патогени.

В случая организмът и по-точно имунната система действа защитно, а именно премахвайки голямо количество течности от тялото заедно с фекалиите, се опитва да се освободи не само от патогенните микроорганизми, но и от техните метаболитни продукти, предотвратявайки попадането им в кръвта.

Възможно е и това да е свързано с безконтролното приемане на антибиотици. В този случай воднистите екскременти се появяват поради нарушаването на полезната микрофлора на червата. Процесите на абсорбция на хранителни вещества и течности са нарушени. Именно затова тези негативни фактори са често срещана причина за воднистите изпражнения.

Не по-малко разпространена причина е и синдромът на малабсорбция. При него този симптом има хроничен характер и може да доведе дори до значителна загуба на теглото, появата на авитаминоза или анемия. Отличителна особеност в този случай е това, че фекалиите стават мазни. Другите възможни причини за воднистите изпражнения са хроничните възпалителни заболявания на чревните лигавици, например болест на Крон, полипи, улцерозен колит, дивертикулоза.

В този случай те не водят до диария, а само се увеличава желанието за дефекация, което причинява голям дискомфорт на болния. Друга често срещана причина е непоносимостта на организма към компонентите на хранителните вещества и/или някаква хранителна алергия.

За да се възстанови нормалната работа на червата, се използва комплексната терапия, при която се използват различни методи за оздравяването на организма. По време на самото лечение е много важно болният да спазва строга диета и временно да изключи от менюто си тези продукти, които стимулират секрецията на солна киселина. Освен това трябва да се използват различни антибактериални лекарства, които е важно да се приемат всеки ден.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати