Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»За какво помага клизмата?

За какво помага клизмата?

За какво помага клизмата

Червата имат извита форма, като на местата на тяхното огъване се натрупват така наречените фекални камъни, които не могат да излязат по естествен път и продължават да тровят тялото с токсини, които се пренасят от кръвоносната система.

Това води до увеличаване на микробната (патогенна) флора и паразитите в червата, а техните отпадни продукти засилват токсичното натоварване върху организма.

Вследствие на това с годините ние губим силите си, започваме да боледуваме (тъй като много се понижава имунитетът от тази интоксикация), имаме суха кожа и падаща коса.

Затова трябва да се грижим за здравето си, като именно да приемаме достатъчно вода, да се храним здравословно, но и да си правим редовно почистващи клизми (1 път на тримесечие).

За какво помага клизмата?

Вкараната течност оказва така наречения механичен ефект върху червата (подобрява перисталтиката), разхлабва изпражненията (което помага при запек), почиства ги, намалявайки токсичното натоварване на тялото (особено полезно е при отравяне).

Тези лечебни клизми са полезни и при дисбактериоза, а именно вследствие на приема на много антибиотици за кратко време или неправилното хранене. След като се направи очистителната клизма, полезната микрофлора бързо се възобновява.

- Организмът се изчиства от всички токсини и вредни вещества, което е изключително полезно за работата на всички органи в тялото;

- Вследствие на очистването на организма, клизмата помага за отслабване;

Клизмата помага при запек

- Лечебните билки или лекарствата, които използвате се абсорбират много бързо, преминавайки в черния дроб и така се намалява натоварването на този орган;

- Бързо справяне със запека без необходимостта от медикаменти;

- Може да помага за понижаването на високата температура;

- Използва се, ако имате алергия към конкретен медикамент и не можете да го изпиете перорално (през устата).

Противопоказания за извършване на клизма:

- Язви;

- Възпаления;

- Фисури на ректума;

- Хемороиди.

Подготовка за клизма

Вземете активен въглен преди клизмата
Снимка: drweil.com

1. В деня преди процедурата вземете активен въглен (на всеки 50 кг тегло по 5 таблетки), който като гъба абсорбира токсините;

2. Най-доброто време за правене на клизма е сутринта между 5-7 часа или 20-21 часа вечерта;

3. Купете в аптеката специално устройство за провеждане на манипулацията в домашни условия, а именно чашата на Есмарх за клизма. В комплекта ще намерите също така 3 накрайника и 1 гумен маркуч;

4. Облейте наконечника на чашата за клизма с вряла вода;

5. Приблизителната температура на трябва да е около 30 °C. Прекалено горещият разтвор може да причини изгаряне на лигавицата, а твърде студеният - храносмилателно разстройство и охлаждане на вътрешностите;

6. Всички разтвори, които ще използвате трябва внимателно да се филтрират, а именно да не съдържат твърди частици, които да наранят лигавицата.

Има много ползи от клизмата за целия организъм. Важно е обаче да не прекалявате и да правите процедурата не по-често от 2 пъти за тримесечие.

И не последно място - задължително трябва да се консултирате със специалист, който да прецени дали има причина да си правите клизма. Трябва да сте наясно и дали имате някакви противопоказания за извършването на процедурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни