advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Причини за депресия

Причини за депресия

причини за депресия

Депресията е едно от най-разпространените емоционални разстройства, характерни за нашето съвремие. Това е сериозно медицинско състояние, засягащо жени и мъже на всякаква възраст, което за щастие е лечимо и не бива да бъде подценявано.

Хората, попаднали в капана на коварната депресия, биват засегнати по различен начин. Може да изпитват чувство на тъга и тревожност, негативизъм, апатия, потиснатост, да усещат необясними болки и страдания, да загубят желание за живот, работа, забавление, социално общуване, да страдат от безсъние и да чувстват липса на енергия.

Тези симптоми имат различна продължителност – от няколко седмици или месеца, до няколко години, като в най-сериозните случаи депресията може да доведе до мисли за самонараняване или самоубийство.

Причините, водещи до депресия, са много и от най-различно естество.

В по-голямата част от случаите, депресивните състояния възникват вследствие преживяване на силно стресово събитие в живота като например:

- смърт в семейството – дете, родител, съпруг или съпруга, брат или сестра, близък човек;

- дългогодишно боледуване, операция или соматични болести;

- развод или раздяла с партньора;

- проблемен семеен живот;

- уволнение, съкращение от работа;

- пенсиониране.

Генетичната предразположеност е друга възможна причина. Медицинската практика сочи, че в случаите, в които в семейството има хора, страдали или страдащи от депресия или друг вид емоционално разстройство, при следващите поколения съществува по-висок риск от развитие на подобно състояние.

хапчета при депресия

Генетичната предразположеност обаче, в никакъв случай не означава, че депресията непременно би се отключила при даден човек. Определящи са грижата за самия себе си, индивидуалната способност за справяне с дадени ситуации, опознаването и контролирането на собствените мисли и емоции.

Едни от най-честите възбудители на депресивни състояния са негативни чувства като гняв и обида. Това са тежки емоционални усещания, които ако не изразяваме, а постоянно потискаме дълбоко в себе си, бавно и сигурно започват да ни тровят отвътре и да разрушават душевния ни баланс.

Животът ни е низ както от положителни, така и от отрицателни преживявания и емоции, затова е жизненоважно, да съумяваме да се освобождаваме от натрупания негативизъм.

Други фактори, които често стават повод за отключване на депресия у човек са невъзможност за приемане на провала, неспособност за нагаждане към ежедневната динамика или настъпили промени, ниска самооценка, болезнена взискателност и стремеж към перфекционизъм, негативен начин на мислене и други.

Както вече споменахме депресията е лечимо състояние, към което трябва да се подхожда с особено внимание. За да бъде успешно лечението, задължително трябва да се работи освен за справяне със симптомите, и по посока отстраняване на факторите, довели до това състояние.

При по-леките форми на депресия ефективно действа психотерапията и работата със себе си. При по-тежките състояния може да се наложи и прием на медикаменти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати