advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да излекуваме суха кашлица?

Как да излекуваме суха кашлица?

влажна кашлица

Като изключим кашлицата, която имат повечето хора, които все още не са се решили да откажат тютюнопушенето или онези, страдащи от алергии, всички останали, които започнат да кашлят вследствие на простуда, грип или друго заболяване, веднага биха се насочили към близките аптеки, за да потърсят лек за неприятното явление.

Винаги обаче е по-добре да пробвате да се отървете от кашлицата с народни методи, а не със синтетични медикаменти, които освен че са скъпоструващи, водят и до доста нежелани реакции. Тук ще ви запознаем как да процедирате, ако имате суха кашлица, страдате от бронхит или пък изпитвате затруднено дишане.

1. Билкови чайове и отвари

Има много билки, които имат доказано успокоително или пък отхрачващо действие при суха кашлица. От тях можете да си приготвите отвара или чай, който да започнете да приемете при първите симптоми на кашлица, но съблюдавайки строго какво количество билки добавяте към водата, в която ще ги варите.

Също така не смесвайте безразборно различните билки, а се консултирайте с опитен билкар или фармацевт. Подходящи при суха кашлица са билки и растения като мащерка, подбел, иглика, анасон, риган, мента, глог и още много други.

2. Мандаринова кора

мандаринова кора срещу суха кашлица

Обикновено именно зимно време сме изненадани от неприятната суха кашлица, а добрата новина е, че зимно време магазините ни започват да предлагат по щандовете си и мандарини. Яжте мандарини колкото ви душа поиска, но ако страдате от суха кашлица не изхвърляйте кората им, защото тя ще ви помогне да се справите със сухата кашлица.

Единият вариант е да нарежете мандариновата кора, да я изсушите, след което да я залеете с вряла вода. Изчакайте да измине една седмица и пийте от тази отвара сутрин, обед и вечер по 20 капки.

Кашлицата в много случаи ни хваща неподготвени и няма време да изчакваме цяла седмица за гореописания лек. В подобен случай просто измийте добре мандариновата кора, залейте я с вряла вода, изчакайте 1 час и пийте от нея по 3 пъти на ден.

3. Черна ряпа и мед

Изпитана рецепта, която действа ефективно не само срещу суха, но и срещу влажна кашлица. А подобно на мандарините, така и черната ряпа се продава зимно време, когато и оплакванията от кашлица са най-често срещани.

Необходимо е да разрежете ряпата откъм дръжката ѝ, все едно ѝ правите капаче. Идълбайте вътрешността ѝ, добавете мед и само след няколко часа ще видите, че тя ще започне да се пълни с лековит сок. Пийте от него по 1 с.л. на всеки 2- 3 часа и бързо ще видите, че ще започнете да кашляте по-малко, докато накрая досадната кашлица не спре напълно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати