advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Какво представлява психоанализата?

Какво представлява психоанализата?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512018
Какво представлява психоанализата?

В България все още липсва закон, който да урежда това кой и как може да практикува психоанализа и психотерапия.

Повечето европейски държави обаче са регламентирали строго тази дейност и тя е неизменна част от грижата за човека – такава помощ може да бъде потърсена дори по реда на съответната здравна каса, а в някои случаи тя е не само препоръчителна, но и задължителна.

По определение психоанализата представлява метод, който изследва несъзнаваните процеси, които протичат в нас.

Нейната цел е да помогне на всеки отделен човек да разбере малко по-добре самия себе си и по този начин сам да подпомогне разрешаването на затрудненията, които изпитва в ежедневието си.

Ние често си мислим, че управляваме живота си, но според изследванията на бащата на психоанализатаЗигмунд Фройд, по-голямата част от нашата психика е подчинена на неосъзнавани преживявания и процеси.

Това може да се оприличи на айсберг, от който се виждат само 10 процента – това са съзнателните ни възприятия и решения, а останалите 90 процента са несъзнателни.

Скептиците ще възразят като отбележат, че могат да дадат рационално обяснение за почти всяко нещо в живота си.

Все пак обаче езиковите грешки, които правим, нелогичните действия, случайните обърквания - например мислим си, че трябва да стигнем до работа, но поемаме по друга улица или слизаме една спирка по-късно.

Това може би означава, че в този ден не ни се ходи на работа или че на работното ни място има нещо, което искаме да избегнем.

Те са доказателство, че ние сме подвластни на подобни процеси и е добре да си позволим да ги осветим, за да можем да ги разберем.

Психоанализата, проведена от професионален терапевт, дава възможност на човека да се види като в огледало.

Значение на психоанализата

В съвсем ранните ни години, ние формираме основната част от характера си и начина, по който възприемаме света.

В този период обаче ние сме много раними, не сме способни да се грижим за себе си и сме зависими от фигурите, които следва да правят това.

Това е и времето, в което се случват първите ни емоционални травми, които за да се спасим от неприятното преживяване, често забравяме.

Това обаче не означава, че емоционалният опит не съществува, а че той е изтласкан към несъзнаваното.

Голямото откритие на Фройд е, че човек може да говори свободно и да прави странни асоциации за всяко нещо в живота си.

Това го кара да си спомня и разбира много не само за самия себе си, но и за света, който го заобикаля, за близките си, враговете си и пр.

Или казано накратко - ако се подложим на психоанализа и започнем да говорим, ние може да видим живота си в коренно различна светлина.

Наред с класическите форми на психоанализа, днес ние имаме на разположение много други възможности: игрова терапия, консултиране по въпросите за възпитанието на детето, терапия за семейни проблеми, поведенческа и комуникационна терапия, брачно консултиране, индивидуална терапия, психодрама и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати