Как да премахнем петна от червено вино

Как да премахнем петна от червено вино
Снимка: advice.bg

Когато вдигаме наздравици е добре да е с хубаво червено вино, но винаги има вариант част от виното да попадне върху любимата ви блуза, да лекьоса полата ви или да се разлее върху килима. Това не бива да става причина паника, защото има различни изпитани методи за премахване на петната от червено вино.

На първо място е важно да действате възможно най-скоро след разливането, защото колкото по-бързо действате, толкова по-големи са шансовете да отстраните напълно петното.

Ако имате под ръка бяло вино или бяло пенливо вино, веднага сложете малко от него върху петното от червено вино. Този метод е приложим само когато петното от вино е прясно и не е засъхнало. Оставете виното да подейства за няколко минути, след което изплакнете с вода и мек перилен препарат.

В случай, че нямате бяло вино или не ви се иска да го хабите за почистване на петна, може да се опитате да отстраните червеното вино от тъканите с помощта на прясно мляко. Залейте петното, оставете да подейства и след това изплакнете с хладка вода и малко сапун.

При невъзможност да приложите опитаните до тук методи за почистване на петна от червено вино, посипете петното с обилно количество сол. Дайте време на солта да абсорбира течността, при нужда повторете.

Солта не бива да се търка, тя просто се изтръсква внимателно. Опитайте се да отстраните останалото с помощта на хладка вода.

Водородният пероксид е доста ефективен, когато става дума за премахване на упорити петна, дори когато става дума за лекета от кръв или червено вино. Много домакини го предпочитат, защото той е ефективен и при засъхнали и стари петна.

Смесват се равни части водороден прекис и течен сапун, след което внимателно се нанасят върху петното. Избърсва се с чиста салфетка. Процедурата се повтаря, докато петното не изчезне напълно.

За почистване на петна от червено вино може да опитате да използвате и глицерин. Лекьосаното място се обработва с глицерин, смесен яйчен жълтък, като един жълтък се смесва 50 г глицерин. Обработеното по този начин се се оставя да престои няколко часа, след което се изплаква обилно с вода.

Глицеринът може да се използва в комбинация също с 1 част препарат за миене на съдове и 8 части вода.

Може да опитате да премахнете петната от вино с помощта на пяна за бръснене или сода за хляб в комбинация с бяло вино.

На който и от посочените методи да се спрете, добре е да се уверите, че прилагането му няма да се отрази на цвета на дрехата, той няма да избелее или да се промени.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати