Advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Как да обърнем прозорец?

Как да обърнем прозорец?

Как да обърнем прозорец?
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

Терминът обръщане на прозорци е описателен и неясно как възникнал. Той е свързан с монтажните и довършителни дейности по дограмата и вратите. Смята се, че е наложен от занаятчиите в бранша.

Какво съдържа терминът обръщане на прозорец

Това е дейност, свързана със създаването на прав ъгъл между стената, която се явява основа, и дограмата или вратата. Процесът включва подготовка на повърхностите, след което следва шпакловане и боядисване или поставяне на декоративна мазилка.

Самата дума обръщане може да се отнася както за прозорец и врата, така и за колона, трегер, ниша или други архитектурни елементи от този порядък.

Материали за обръщане на прозорци

Най-често използваният материал е гипсокартон. Той дава добър краен резултата, както и гладки повърхности.

Може да се използва и замазка на гипсова основа. При външно обръщане по-често се използват хоросан и цимент, защото са най-устойчиви на външни влияния.

Възможни материали са и плочки, даже фибран, ПДЧ в зависимост от нуждата.

Цели на обръщането на прозорци

Обръщането на дограма се използва както за добър визуален ефект, така и прозорците да остават сухи, да не може да навлиза вода или влага изобщо отвън.

Важни акценти при обръщането на прозорци

Демонтажът на старата дограма винаги нарушава целостта и структурата на стените. Те трябва да бъдат отново запечатани, а това се нарича също и обръщане. Този процес има и някои тънкости и акценти, които трябва да се спазват и следят.

Слагане на завършващ профил

Това действие се прави на мястото, където се получава прав ъгъл между прозореца и края на гипсокартона. Без него скоро след това се появяват пукнатини между дограмата и гипсокартона.

Поставяне на стъклофазерна лента

На местата, където гипсокартонът сключва прави ъгли и където има снадки, е нужно да се подлепят с хартиени или стъклофазерни ленти и да се шпакловат.

Поставяне на алуминиеви ъгли

За идеално прав ъгъл са нужни алуминиеви ъгли. Те също не позволяват на ъгъла да се рони и запазват добрата визия на ъглите при евентуален удар. Добре е да се запълни ъгълът с шпакловъчен материал, за да не се огъне алуминиевата лента.

Цена на обръщането на прозорци

Цената на тази услуга се калкулира на линеен метър и в повечето случаи включва и материалите, които се използват. Тъй като не е съвсем евтина, при наличие на инструменти и сръчни ръце може да се направи без нужда от майстор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest