Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Мога ли да пия алкохол и какъв при подагра?

Мога ли да пия алкохол и какъв при подагра?

EvgeniaEvgenia
Новак
128
Мога ли да пия алкохол и какъв при подагра?

Консумацията на алкохол може да предизвика пристъпи на подагра. Само една алкохолна напитка за период от 24 часа може да причини пристъп на подагра, а риска се увеличава, ако увеличите това количество.

Подаграта (наричана ощеподагрозен артрит) се причинява от хиперурикемия. Това е състояние, характеризиращо се с прекомерно количество пикочна киселина в кръвта (пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма, пренасян в кръвния поток и елиминиран с урината).

Алкохолът, от своя страна, може да повиши нивата на пикочната киселина в организма, което води до подагрозни пристъпи.

Симптомите на подагра включват внезапна и силна болка в ставите (особено в пръстите на ръцете и краката), подуване, скованост и лека треска. Както вида на консумирания алкохол, така и количеството консумиран алкохол играят решаваща роля в тежестта и вероятността от подагрозен пристъп.

Подаграта се характеризира с периоди на ремисия (без симптоми) и време на обостряния, когато симптомите се влошават.

Количеството консумиран алкохол има значение, при такъв вид заболяване. Изследванията показват, че високата консумация на алкохол е рисков фактор за развитие на подагра.

След като човек има подагра, всяко количество алкохол увеличава риска от пристъп. Диетичните препоръки за хора с подагра включват, да не пият алкохол поне три дни в седмицата.

Проучване от 2014 г. установява, че хората, които са имали подагра и са консумирали една до две алкохолни напитки за 24 часа, са увеличили риска от подагра с 1, 36 пъти в сравнение с тези, които не са консумирали алкохол в рамките на 24-часовия период.

Мога ли да пия алкохол при подагра?

В същото проучване хора, които консумират две до четири алкохолни напитки за 24 часа, увеличават риска от подагрозен пристъп с 1.51 пъти в сравнение с тези, които не са консумирали алкохол.

Видът на консумирания алкохол има значение. Проучвания са установили, че бирата и виното могат да повлияят на подаграта в различна степен, но бирата е с най-висок риск да предизвика подагра. Така че, ако страдате от такова заболяване, най-добре е да изключите бирата от дневния си режим.

Можете да пиете алкохол, ако имате подагра, въпреки че се препоръчват ограничени количества. Алкохолът ще повлияе на всеки човек с подагра по различен начин, което означава, че трябва да се въздържате от прекомерната консумация на алкохол.

Вижте още: Вредата от алкохола върху координацията и вниманието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest