Advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Какво е хастарна мазилка?

Какво е хастарна мазилка?

Какво е хастарна мазилка?
Снимка: Ralphs_Fotos / pixabay.com

Мазилките се поделят условно на вътрешни и външни мазилки в зависимост от вида пространства, за които предлагат по-висока устойчивост и ефективни резултати.

Съществуват различни подкатегории вътрешни и външни мазилки. Една от тях са хастарните мазилки, които са универсално решение за вътрешни и външни помещения. Основното им свойство е да служат като основа преди поставянето на благородни мазилки.

Ето какво представляват хастарните мазилки.

Хастарните мазилки са предназначени за поставяне върху груби повърхности на вътрешни или външни строежи. От това тяхно свойство произлиза и името им, тъй като хастар означава груба повърхност. Тези мазилки служат за измазване, което подготвя повърхността за нанасяне на благородни мазилки.

Основно тези мазилки се използват за фасадите на новите сгради. Друго приложение на хастарните мазилки е за реновирането на стари сгради и вътрешни помещения.

Този вид мазилки може да се нанася върху всякакви минерални основи. Такива са циментът, варо-пясъчните блокчета, решетъчните тухли, печените тухли и бетонът. Те се характеризират със своята зърнеста текстура. Мазилката представлява зърнеста повърхност, като големината на зърното е до 0, 8 мм.

Хастарната мазилка обикновено се приготвя на варо-циментова основа. Основните ѝ свойства са нейната способност да поглъща влагата. Освен високата й хидрофобност, хастарната мазилка се характеризира със своята добра паропропускливост.

След като тя се нанесе върху избраната повърхност, тя се втвърдява. За целта е необходимо мазилката да бъде защитена след полагането й в рамките на 24 часа. След като състоянието й стане твърдо, мазилката вече проявява висока устойчивост срещу атмосферни условия и ниски температури.

Друго предимство на хастарната мазилка е, че тя е лесно обработваема. За нейното нанасяне има два основни метода. Първият е ръчно поставяне на мазилката върху повърхността, докато вторият метод е чрез използването на машина.

Още едно предимство от използването на хастарна мазилка е, че тя предлага отлично сцепление в повърхността. Това осигурява нейното гладко и лесно нанасяне, независимо от основата. Единствените условия за нанасяне са основата да бъде здрава, чиста и с равномерна попиваща способност.

Ако повърхността е силно попиваща, се препоръчва предварителното намокряне преди поставянето на хастарната мазилка.

Вижте още:

- Какво е полимерна мазилка;

- Каква мазилка да избера за коридор;

- Каква вътрешна мазилка да изберем за стените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest