advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Плащане на сметки»Как да си платя здравните осигуровки?

Как да си платя здравните осигуровки?

как да си платя здравните осигуровки?

Плащането на здравна осигуровка в България може да изглежда обезсърчително начинание, но е важна инвестиция във вашето благосъстояние.

С правилната информация и малко планиране можете да намерите план, който отговаря на вашия бюджет и ви осигурява необходимото покритие. Ето какво трябва да знаете за това как да плащате за вашата здравна осигуровка.

Разберете възможностите си

Преди да можете да платите за вашата здравна осигуровка, трябва да разберете вашите възможности. Има няколко начина да получите здравноосигурително покритие, включително чрез вашия работодател.

Преди да пристъпите към плащане, е добре да си извадите справка за личния си здравно-осигурителен статус. Имайте предвид, че вноските за здравно осигуряване са различни за различните месеци и години. Това е така, защото те се изчисляват на базата на процент от минималната работна заплата за страната, а тя се мени ежегодно.

Къде се плащат здравни осигуровки

Плащане на месечната здравна вноска в НАП

Ако нямате достъп до спонсорирана от работодателя осигуровка, можете да си платите месечната вноска за здравно осигуряване в офис на НАП. Може да ги платите онлайн с ПИК на НАП или с електронен подпис.

Платете здравните осигуровки на каза на easypay

Друг начин да си платите здравните осигуровки е в офис на easypay. Офисите на тези посредници ще изискат ваши лични данни за да осъществят плащането.

Каква сума да отделите за здравни осигуровки

След като разберете вашите възможности, трябва да определите бюджета си за здравно осигуряване. Това ще зависи от вашите приходи, разходи и нивото на покритие, от което се нуждаете. Ще искате да вземете предвид както месечната си премия, така и всички разходи от собствения ви джоб, като приспадане, доплащане и други.

Може да се наложи да коригирате бюджета си, за да поемете разходите за застраховка, или може да се наложи да обмислите план с по-ниска премия и по-високи разходи от джоба ви.

Изберете правилния план за здравно осигуряване

След като имате предвид бюджета, трябва да изберете правилния план за здравно осигуряване. Помислете за нивото на покритие, от което се нуждаете, както и за всички специфични предимства или услуги, от които се нуждаете, като например покритие за лекарства с рецепта или услуги за психично здраве. За тази цел е добре да имате допълнително здравно осигуряване, което се предлага от застрахователните компании.

Вижте още как се вади нова здравна книжка?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest