advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Какво да ядем, когато ни боли стомах?

Какво да ядем, когато ни боли стомах?

болки в стомаха
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Стомашните проблеми са често срещан проблем при хората, който може да се дължи на редица различни фактори като лоши хигиенни навици, трудно храносмилане, хронични възпаления, а дори и от безпокойство и стрес.

Проблемът се характеризира с възпаление в коремната област и в повечето случаи е придружен с киселини и газове. За щастие обаче, има храни, които спомагат за намаляването на дискомфорта и болките в стомаха и в тази статия ще ви запознаем с това какво да ядете при болки в стомаха:

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко е идеално за намаляване на болката в стомаха, тъй като съдържа пробиотици. Намалява дисбаланса в pH нивата в стомаха, укрепва имунната система и стимулира растежа на полезните бактерии в червата.

Ориз

Оризът защитава стомашната лигавица благодарение на натуралните фибри и нишестето, което съдържа. Това е голямо предимство, тъй като намалява образуването на стомашни сокове. Освен това не причинява дисбаланс на рН и киселинен рефлукс в стомаха.

Зеленчукова супа

Благодарение на течното състояние на супата, хранителните вещества, които притежават зеленчуците, както и солта действат благоприятно на тялото, защото не позволява то да се дехидратира. Същевременно успокоява дискомфорта в стомаха, което автоматично я превръща в отличен съперник на стомашните болки.

Банани

банани при болки в стомаха

Не е тайна, че бананите съдържат противовъзпалителни съединения и натурални фибри, които от своя страна унищожават болките в стомаха. Консумацията му намалява прекомерното натрупване на киселинност в червата и подхранва полезните бактерии в организма. Отгоре на всичко бананите съдържат високи нива на калий, което спомага за регулирането на електролитите в човешкото тяло след процес на диария или повръщане.

Билков чай

Доказано е, че билковият чай без кофеин намалява стомашните болки и отстранява остатъците от червата. Благодарение на неговата антиоксидантност той спомага за лечението на стомашната киселина.

Джинджифил

Джинджифилът е световно известен със своите противовъзпалитени и храносмилателни свойства. Високото съдържание на джинджерол контролира проблемите в стомаха и премахва дори и силните болки.

Препоръчителна е консумацията на варени зеленчуци без кожа, тъй като те се храносмилат значително по-лесно и бързо. Магданозът, морковът, спанакът, зеленият фасул и тиквичките са все оптимални варианти. Варените и печените плодове, както и чайовете от джинджифил и лайка също действат успокояващо на стомаха.

Въпреки нашите съвети за намаляване на стомашния дискомфорт, ако болките в стомаха продължат повече от 2 дни, ви апелираме да посетите личния си лекар, който да направи правилна диагностика.

Стомашните болки могат да се окажат симптом на някоя по-сериозна болест като язва, гастрит, панкреатит или страничен ефект от прието лекарство. Именно заради това е важно да не се подценяват симптомите и да се потърси мнение от специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest