advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Как да изберем цвят за стените

Как да изберем цвят за стените

Как да изберем цвят за стените
Самоизточващ се микрофибърен моп
Практичен аксесоар за вашия дом:
Самоизточващ се микрофибърен моп
51.00 лв.
Виж ››

Интериорът у дома е изключително важен елемент, който изгражда семейната атмосфера и се грижи за уюта. Затова и всяка промяна в интериорния дизайн носи, както вълнение, така и предизвикателства в правенето на най-добрия възможен избор.

Смяната на цветовете на стените е лесен елемент от промяната в интериора, но всъщност играе основополагаща роля. Цветовете задават дизайна, обстановката и излъчването на дома. С тяхна помощ може да се изгради ретро визия или да се зададе урбанизиран стил.

Всеки нюанс на цветовете на стените всъщност повлиява върху настроението и усещането от домашния уют.

Затова и изборът на подходящи цветове за стени се оказва толкова важен.

Няколко съвета как да изберете цветове за стените у дома

Студени цветове за стени

Студен цвят за стени

Студените цветове са зеленото, лилавото, синьото. Те внасят успокояващо усещане на обстановката и носят хармония в помещението. Студените цветове за стените са особено подходящи за малки пространства. Когато стаята в дома е малка, то най-доброто решение е да я боядисате с цвят от студената гама. По този начин се разширява пространството и помещението изглежда по-голямо.

Лилавият цвят се свързва с медитацията и действа положително, затова е подходящ цвят за боядисване на спалнята.

Синьото носи хармония и благополучие, като светлите му тонове са подходящи за банята или спалнята, а тъмните – трапезарията или кухнята.

Зеленото е бодър пробуждащ цвят, който носи спокойствие. Той може да се използва в боядисване на детски стаи или офис пространства, където да стимулира концентрацията.

Студените цветове са подходящи за съчетаване с тъмни мебели и тъмен под. Това състава добра синхрония и същевременно води до оптично разширяване на пространството.

Вижте кои за подходящите цветове за спалня

Топли цветове за стени

Топлите цветове включват жълто, оранжево, кафяво или червено. Те се смятат за активни цветове, които активират физическата и психическата активност. Кафявият цвят се смята за цвета на уюта, който е особено подходящ за семейни помещения като трапезария или всекидневна. Той е подходящ и за стени в коридора, където се посрещат гостите.

Жълтият цвят е цветът на оптимизма, който дава яснота и вдъхновява. Той е особено подходящ за боядисване на стени в офиси. Жълтото разширява пространството и го осветлява, затова се препоръчва в коридори или детски стаи. Съчетава се чудесно с дървесни или светли мебели.

Оранжевият цвят е ободряващ и активен, той е подходящ за трапезария, кухнята или хола. Може да се съчетава с много тъмни или много светли мебели.

Червеният цвят символизира романтиката и възбужда сетивата. Той обаче е подходящ за допълване на цветовете в интериора, но не и в акцентиращ основен цвят.

Топлите цветове в светъл цвят осветляват пространствата, но в тъмен – потискат обстановката и значително намаляват пространството.

Неутрални цветове за стени

Неутрален цвят за стени

Такива са бежовото, бялото или сивото. Тези цветове стават все по-популярни в света на интериора. Те не влияят особено на атмосферата, а по-скоро оставят акцента да пада върху мебелите и обзавеждането.

Това е хитър ход, тъй като тези цветове са винаги на мода и няма да омръзнат в дългосрочен план. С тях можете да сменяте мебелите непрекъснато и въпреки това, те пак ще образуват чудесна комбинация.

Ако търсите минималистичен вид с просторен оптичен ефект, то неутралните цветове са вашият най-добър избор.

Ако се чудите, може да намерите решение как да съчетаете цветовете в кухнята и как да съчетаем цветовете в хола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest