Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да се отървем от дървеници

Как да се отървем от дървеници

Как да се отървем от дървеници

Дървениците са позабравен, но упорит вредител в човешките домове. Много хора бъркат дървеницата с дървояда. Това са две напълно различни насекоми. Дървоядът е невидим. Той се познава само по дупките в дървените плоскости. Дървеницата също лази по дървени изделия, но само по повърхността им.

Дървоядът се храни от дървесината, а дървеницата пие човешка кръв. Друга характерна отлика е звукът, който издава дървоядът, приличен на тиктакането на часовник, докато дървеницата не издава звук.

Къде се развъждат дървениците

Колкото и странно да изглежда, мястото, което е идеална среда за развъждане на тези кръвосмучещи паразити е подпокривното пространство на сградите. Тези пространства обикновено не се поддържат, тъй като принадлежат към общите части на сградата без основно значение за нейната експлоатация. Гълъбите ги населяват и живеейки там, генерират боклук - фекалии, нечистоии и мъртви птици. С времето курешките стават дебел пласт, сместват се с останалата мръсотия и образуват идеално пространство за развитие на популации от паразити, в това число дървеници.

Дървениците тръгват от подпокривното пространство към човешките домове и когато се заселят, се скриват в процепите на мебелите, в подгъвите на матраците, а нощем изпълзяват, за да се хранят, като хапят спящите хора и пият кръв. Основна причина за разпространението на дървеници в дадена сграда са именно гълъбите, заселили се в така наречените гълъбарници в сградите.

Как да се отървем от тази напаст дървениците

Дървеници

Когато живеещите в една сграда потърсят начини за справяне с нашествие от хлебарки или дървеници, борбата винаги започва от подпокривното пространство - тяхното убежище. Без изкореняването им от това място, битката за жилищата няма да бъде спечелена.

Всъщност има и просто решение - да не се допуска създаване на благоприятна среда за нашествие на тези вредители като се почистят подпокривните пространства.

Ако все пак превенцията за дървеници е закъсняла, налага се да се води борба с дървениците за отстраняването на популациите от дома. Все пак борбата с дървениците започва точно от покрива - почистване на подпокривното пространство от купчините курешки, трупове и живи гълъби, обезпаразитяване на цялото подпокривно пространство срещу вредни насекоми с високо ефективни професионални препарати, дезинфекция.

След това следва дезинфекция на дома, като за целта трябва да се открият гнездата дървеници, които са си направили, като се запушат и пукнатините, да се премахнат натрупани излишни вещи.

Първоначално се търсят следи на леглата, диваните, чаршафите, всичко трябва да мине през пране на висока температура, за да се унищожат яйцата им. Шевовете на диваните, матраците и подматрачните рамки трябва да се обработят с уред - прахосмукачка, парочистачка, за да се проникне дори във вдлъбнати и трудно достъпни места. Всички предмети, които не се ползват, трябва да се приберат, запечатани в найлонови пликове.

Разместването на мебели и предмети ще изкара дървениците от потайните им места и ще може да се запушат всички пукнатини, за да станат недостъпни за вредителите. Оставени без скривалище, те са лесно уязвими както за механично изтребване, така и за действието на препаратите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest