Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Първа помощ при алергия към миди

Първа помощ при алергия към миди

алергия към миди
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Повечето основни хранителни алергии се развиват през детството, но алергията към миди прави изключение. Тя може да се появи по всяко време през живота на човека и заедно с алергията към риба е сред най-често срещаните реакции към храна сред възрастните.

Съществуват 2 вида мида, ракообразни и мекотели. Към ракообразните, с които трябва да се внимава, спадат:

- скариди;

- раци;

- омари

Мекотелите включват:

- миди;

- стриди;

- калмари;

- сепии;

- октопод;

- охлюви.

Повечето хора, които проявяват алергии към един вид черупчести, имат същите симптоми и при консумация на другия вид. Самата алергична реакция към черупчести е различна от всички други, понякога се появяват дълго след като човек е консумирал алергена. Алергичните реакции към ракообразните стават по-тежки с всяка експозиция.

По същество алергиите към миди са отговор на имунната система към протеин, който се намира в мускулите на черупчестите, известен като тропомиозин. Антителата предизвикват освобождаването на химикали като хистамини, за да атакуват тропомиозина. Освобождаването на хистамина води до симптоми, които могат да бъдат от леки до животозастрашаващи. Алергиите към черупчестите стигат до тежки.

първа помощ при алергия към миди
Снимка: Yordanka Kovacheva

Те се познават по: изтръпването на устата, коремните болки, гаденето, повръщането, затрудненото дишане, подуването на лицето, устните, езика, пръстите на ръцете, замаяност, световъртеж и припадък.

Най-тежката симптоматика е животозастрашаващо състояние, наречено анафилаксия.

Лечение на алергията към миди в момента няма. Първата помощ за поразен от тази алергия е да има под ръка епинефрин за приложение. При лека реакция като обрив и сърбеж се препоръчва антихистамин.

Смърт в следствие на алергична реакция към миди са редки, но все пак заемат едно от челните места на животозастрашаващите състояния при хранителните алергии.

Повечето хора си задават въпроса дали имат алергия към миди, преди да започнат до консумират такава храна. Това може лесно да се провери с тест. Убожда се кожата на предмишницата и се вкарва малка доза от алергена. Ако се появи малко сърбящо петно в следващите няколко минути, алергията е налична. Тестът е единственият сигурен начин да се установи евентуална алергия.

Тези, които са алергични и знаят това, трябва да носят със себе си писалка с епинефрин, а децата е добре да имат медицинска гривна или колие с информация за тази алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest