advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Какво е бисфенол А и как вреди?

Какво е бисфенол А и как вреди?

бисфенол А в пластмасата

Поне 90 процента от населението на индустриалните държави е изложено на бисфенол А, който се открива при изследвания в урината. Колко опасно е това обаче и за какво става дума?

Бисфенол А е пластмаса - изходен продукт за пластмаси като поликарбонат и епоксидни смоли. Предполага се, че бисфенола се дължат заболявания на ендокринната система, както и на сърдечно-съдовата и нервната система. Влияе негативно и на хормоните.

И все пак живот в съвременното общество без контакт с пластмаса вече не е възможно. В кухненските уреди, в детските играчки, авточастите, обувките - всичко съдържа пластмаса.

В опаковките пластмасата е на първо място - пластмасови бутилки, контейнери за съхранение, чинии, козметика и други. Около 250 милиона тона пластмаса се произвежда всяка година в световен мащаб. Пластмасовите отпадъци са навсякъде, включително и в световния океан.

Почти всеки човек има в тялото си някакво количество пластмаса. Тя прониква в тялото по няколко начина - чрез консумация на храни, които са опаковани, през кожата си при допир с различни стоки, съдържащи бисфенол А, чрез зъбните пломби, в които се съдържат такива компоненти, както и в предметите за интензивна грижа.

какво е бисфенол А

Въпросът е колко опасен е на практика бисфенол А. Има подозрения, че на неговото действие се дължи увеличението на сърдечно-съдовите заболявания, за някои болести на нервната система - Бисфенол А се прикрепя към протеини в клетките и клетъчните мембрани. Той блокира калциевите канали и това кара сърдечния мускул да се свива по-малко.

Все пак не може да се каже, че човек може да се натрови с пластмаса. Принципът, че дозата прави отровата, важи и за бисфенола. Има гранични стойности, които е добре да се спазват. В някои страни обаче такъв тип опаковки са забранени.

Все още няма благоприятна алтернатива на бисфенола. Затова стои въпросът как потребителят да се защити. Една възможност е пластмасата да се замени със стъкло навсякъде, където е възможно.

Такава възможност дава и хартията при опаковките, както и използването на тъкани вместо торбички от пластмаса за пренасяне на продукти или за покриване на такива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest