advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Какво трябва да знаем за азалията?

Какво трябва да знаем за азалията?

азалия
Снимка: pixabay.com/ Couleur

Азалията е цвете, известно със своята забележителна красота. Растението има богата корона от малки розови цветчета, които правят цветето пищно, нежно и обаятелно. Това е причината азалията да се превръща във все по-желано цвете за градината.

Ето какво обаче трябва да знаете за това красиво цвете:

Въпреки своята приказна визия, азалията се оказва едно от най-капризните цветя за отглеждане. Нейната взискателна същност е причината тя да се приема като неподходящо растение за начинаещи градинари.

Отглеждането на азалията включва много аспекти, които трябва да бъдат внимателно изпълнени, за да се удължи живота на растението. Едни от ключовите условия за развитие на това цвете са следните:

- кисела почва;

- обилно поливане с чиста вода;

- редовно напояване за поддържане на достатъчна влажност на въздуха;

- свеж и чист въздух;

- достатъчна прохлада.

какво трябва да знаем за азалията
Снимка: pixabay.com/ Nowaja

Недостатъчното поливане на азалията може да предизвиква набръчкване на листата и тяхното падане. Затова цветето трябва да бъде потопено заедно със саксията в дълбок съд с вода, докато поеме достатъчно количество вода. Други причини за изпадането на листата може да бъде прекаления излаз на слънце или високите температури.

Другият проблем в отглеждането на азалията е краткият период на цъфтеж. Прекаленото отопление и ярката слънчева светлина значително скъсяват живота на цветето. За да се предотврати увяхването, трябва да оросявате ежедневно листата на азалията. Оросяването и напояването обаче е препоръчително да се осъществяват в умерени количества, тъй като прекомерното поливане ще доведе то пожълтели или кафяви листа.

Друг важен аспект от отглеждането на азалията е правилното посаждане. Ако цветето се посади в неподходяща почва, то това ще доведе в кафяви листа, слаби пъпки и слаб цъфтеж.

Също така преди покупката на това цвете, трябва да сте уведомени, че то не расте добре при стайни условия. Благоприятната среда на живот за азалията представлява влажна и леко прохладна атмосфера. За целта саксията с цветето е препоръчително да се постави между прозоречните рамки, но с условието температурата да не спада под 8 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest