advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на зеленчуци»Как да отгледаме домати в саксия?

Как да отгледаме домати в саксия?

Как да отгледаме домати в саксия?

Причисляване домата към основните зеленчуци на трапезата ни, но той всъщност е плод. Това обаче не е най-важното, а отглеждането му. Обикновено за място за отглеждане на домати се приема зеленчуковата градина, но не всеки разполага с такова място. Това не е чак такъв проблем, защото домати може да се отгледат и в саксия на балкона.

Как да стане това и какви са необходимите условия?

Първото важно условие за успешно отглеждане на домати в съд е изборът на правилен контейнер. Не е толкова важно дали съдът е саксия или контейнер, трябва да е достатъчно дълбока, за да расте растението в добри условия. Височина от 30 сантиметра се препоръчва за минимална.

Материал за саксията - теракотените са порести и губят влага. При тях се налага по-често поливане.

Правилен субстрат - необходим е богат и плодороден субстрат. За целта трябва да се следват 3 стъпки: да има 5-сантиметров слой дренаж на дъното, да се добави градинска пръст и да се напълни саксията до 2/3 от вместимостта, както и да се добави изгнил оборски тор или компост.

Отглеждане на домати

Да се натори - доматите изискват добро подхранване и затова добавяне на тор на всеки 15 дни е добро решение.

Добро поливане - редовното поливане означава да се следи влажността на почвата - да не е накисната, но винаги да е влажна. Мулчирането на повърхността на саксията също е важно.

Отрязване на излишните листа - тези, които се занимават сериозно със зеленчукопроизводство знаят, че растенията губят влага чрез устицата на листата си. На езика на специалистите това е евапотранспирация. За да се отгледа доматът в саксия, трябва да се намери много финия баланс между достатъчна гъстота листа, нужни за доброто развитие на растението и премахването на тези, които се явяват излишни и чрез тях доматът губи ценни ресурси.

Редовната грижа за насаждението ще даде възможност за реколта, достатъчна за лична употреба, която не само радва, но и доказва, че не винаги голямата площ е задължителна за производство на необходими плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest