advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как се прави инхалация?

Как се прави инхалация?

Kristina K.Kristina K.
Новак
15101
Как се прави инхалация?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Инхалацията е едно от най-широко използваните домашни средства за облекчаване на симптомите на настинка или инфекция на синусите. Наричана още парна терапия, тя включва вдишване на водна пара.

Смята се, че топлият и влажен въздух действа чрез втечняване на слузта в носа, гърлото и белите дробове. Въпреки че вдишването на пара няма да излекува вашата настинка или грип, инхалацията може да ви помогне да се почувствате много по-добре, докато тялото ви се бори инфекцията.

Както при всеки домашен лек, важно е да научите най-добрите практики, за да не допускате грешки в процеса.

За да си направите инхалация, ще са ви необходими следните материали:

- голяма купа;

- вода;

- тенджера или чайник за загряване на вода;

- хавлиена кърпа.

Какъв е процесът на инхалиране?

- Загрейте водата до кипене;

- Внимателно изсипете горещата вода в купата;

- Завийте кърпата върху задната част на главата си;

- Включете таймер;

- Затворете очи и бавно спуснете главата си към горещата вода, докато не сте на около 20-30 см от водата. Бъдете изключително внимателни, за да избегнете директен контакт с водата;

- Вдишайте бавно и дълбоко през носа си в продължение на поне две до пет минути.

Можете да повторите инхалацията два или три пъти на ден, ако все още имате симптоми. Можете също да закупите електрически парен инхалатор онлайн или от аптека. За тях просто трябва да добавите вода до посоченото ниво и да включите системата. Имайте предвид, че елактрическите инхалатори могат бързо да се замърсят с микроби, така че ще трябва да ги миете често, за да предотвратите растежа на бактерии и гъбички.

Какви са ползите от парната инхалация?

Инхалация

Запушеният нос се предизвиква от възпаление в кръвоносните съдове на синусите. Кръвоносните съдове могат да се раздразнят поради остра инфекция на горните дихателни пътища като настинка или инфекция на синусите.

Основната полза от вдишването на влажна и топла пара е, че може да помогне за облекчение от симптомите на:

- обикновената настинка;

- грип;

- инфекции на синусите (инфекциозен синузит);

- бронхит;

- назални алергии.

Инхалацията може да осигури субективно облекчение от симптомите на настинка и други инфекции на горните дихателни пътища, всъщност няма да накара инфекцията ви да изчезне по-бързо. Вдишването на пара всъщност не убива вируса, отговорен за инфекцията.

В най-добрия случай вдишването на пара може да ви накара да се почувствате малко по-добре, докато тялото ви се бори с настинката. Подобно на много домашни лекове, винаги трябва да имате предвид, че това, което работи за един човек, може да не работи за вас.

Ако почувствате дискомфорт, болка или дразнене от използването на парна терапия, спрете да я използвате и потърсете други начини да облекчите симптомите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest