advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Кога трябва да потърсим психиатър

Кога трябва да потърсим психиатър

Кога трябва да потърсим психиатър
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Думите психично заболяване са страшни за някои хора, обаче са много често срещани. Смята се, че около една пета от населението има някаква форма на психично разстройство като тревожност, депресия или биполярнст. Има много причини, като стрес и химически дисбаланси, които водят до проблеми с психичното здраве, а мнението на специалист може да помогне за идентифициране на проблем, неговата причина и възможности за лечение.

Много хора, които имат проблеми с психичното здраве, често не търсят помощ, защото се смущават или не са съвсем сигурни към кого да се обърнат. Възможността да разпознаете кога някой може да се нуждае от помощ е важна и има редица признаци, които показват, че съветът с психиатър е чудесна идея.

Неспособност за контролиране на емоциите

Всеки има моменти, когато е тъжен, ядосан или раздразнителен, това са нормални чувства в живота. Въпреки това, когато някой има прекомерни емоции, които не може да контролира, това е индикация, че е добре да се свърже със специалист, който да помогне.

Проблеми със съня

Качеството на съня може да каже много за психичното здраве на човек. Хората с психични проблеми често имат проблеми със съня. Може да имат проблеми със заспиването, да се събудят твърде рано или да се събуждат много пъти през цялата нощ. За съжаление, липсата на сън също затруднява справянето със симптомите на психично заболяване.

Употреба на вещества

Хората може да посегнат към алкохол или други лекарства, за да се справят. Това е червен флаг, ако някой се нуждае от това редовно и не се чувства щастлив без помощта на тези вещества.

Промени в представянето на училище или на работа

Съвет от психолог

Един от признаците, че може да се наложи психиатричен съвет е, ако детето внезапно изпитва затруднения в ученето или често пропуска час. Това важи и за възрастни, които може да започнат да пропускат срокове или да им е трудно да се концентрират върху работните задачи.

Оттегляне от социални ситуации

Човек, който страда от депресия или прекомерна тревожност, може да избягва социални ситуации. Това може да се дължи на невъзможността да се контролират емоциите или на трудности, свързани с другите.

Необясними физически заболявания

Психичното и физическото здраве са свързани и един от признаците, че психиатърът може да помогне е, когато някой има повтарящи се физически заболявания без конкретна причина. Типичните симптоми включват болки в стомаха, главоболие и неясни болки.

Прекомерна тревожност, безпокойство или тъга

Изключително важно да потърсите помощ, когато някой има мисли за прекратяване на живота си.

Чести кошмари или избухливост

Не се страхувайте да потърсите помощ, няма от какво да се срамувате, има много налични специалисти, които са тук, за да помагат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest