advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Компютърен синдром

Компютърен синдром

компютърен синдром

При самото споменаване на думата „синдром“ човек автоматично започва да си мисли, че става дума за някакво заболяване, вероятно сериозно при това. Сред приетите официално болести компютърният синдром не фигурира, защото той е състояние, а не заболяване.

Компютърният синдром засяга все повече хора, защото съвременният човек прекарва прекалено дълго време пред компютър, лаптоп, телефони, таблети и други електронни устройства, а резултатите от тази дейност са уморени и/или зачервени очи, влошено зрение, обострена чувствителност към светлината, главоболие и болки в гърба, врата и раменете. Най-вече компютърният синдром засяга зрението, поради което се нарича и компютърен зрителен синдром.

В случай, че работата ви е свързана с часове прекарани пред компютъра, надали решението на подобни симптоми е просто да смените работата си. Важно е обаче да предприемете конкретни действия срещу проявите на компютърния синдром, за да не влошите трайно зрението си и да не се наложи да си поставяте очила. Защото фактите сочат, че над 70 % от хората, прекарващи времето си пред компютър, са засегнати по един или друг начин от компютърния синдром, като най-често страдат очите им.

Ето как можете да облекчите симптомите на компютърния синдром.

Коригирайте светлината в помещението, в което работите!

Много често преумората на очите се дължи на неправилното осветление в самото помещение или на прекомерно ярката светлина, идваща отвън. Използвайте пердета или щори, за да коригирате външната светлина и помнете, че вътрешното осветление трябва да е меко и да не дразни очите. Също така прозорците трябва да се падат отстрани на монитора, а не зад него или пред него.

Обърнете внимание на яркостта на цветовете на монитора си!

компютърен синдром облекчаване

Не е полезно нито да използвате най-ярките цветове при регулирането на яркостта на монитора си, нито най-тъмните. Обърнете внимание и на контраста между символите, които виждате и фона на който се показват те, като колкото по-голям е той, толкова по-лесно ще можете да виждате всичко ясно без да е необходимо да се взирате и да напрягате очите си.

Мигайте!

Колкото по-често мигате, толкова по-добре ще овлажните очите си. Доказано е, че работещите пред компютър мигат по-рядко от необходимото, което води до изсушаване на очите.

Използвайте очила за компютър!

Не е нужно да използва очила с диоптри, за да се снабдите с очила за компютър. Те са предназначени да тренират очите и са специално пригодени за работа с компютър.

Движете се докато работите!

Това няма нищо общо със зрението, но би помогнало да намалите болките в гърба, раменете и врата. Ставайте по-често от стола, разхождайте се или се протягайте/разтягайте още докато сте седнали. Всичко това би ви помогнало за преодоляване на симптомите на компютърния вирус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати