advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Как да се справим с унижението?

Как да се справим с унижението?

как да се справм с унижението
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Унижението е едно от най-ужасните и трудни за преодоляване чувства. Толкова по-трудно се справяме с него, колкото по-голямо е егото ни. Освен това за различните хора има различни определения за това какво представлява унижението.

Някои ще се почувстват унизени, че са били излъгани, но други лесно ще преживеят лъжата и ще си кажат – „Е, какво пък толкова, аз също послъгвам понякога“. Ако вие сте сред първите, ето няколко предложения за това как по-лесно да се справяте с унижението.

Всяко чудо за три дни

Тази народна поговорка е много мъдра. Тя означава, че с времето хората спират да се интересуват дори от най-големия скандал или събитие. Така че – дори да сте били унижени пред други хора, да сте се почувствали смачкани, да смятате че сте се изложили изключително много – съвсем скоро станалото ще загуби своята значивост за околните и силата на случката ще избледнее. Повтаряйте си „Всяко чудо за три дни“ и позволете негативната емоция, която самите вие изпитвате, същото да избледнее. Нужно е просто да изчакате тези метафорични три дни да изминат.

Човешко е да се греши

Още една мъдрост, която много помага за бързото справяне с унижението. Независимо дали унижението се е случило по ваша вина или е било причинено от външни фактори, то със сигурност е оставило у вас горчивина.

унижение

Вероятно си повтаряте „Как можах да допусна това да се случи“. Ако е така, сега е моментът да си напомните, че сте просто един човек от многото хора по света и че всеки човек понякога греши. Помирете се със себе си и си простете. Така унижението по-бързо ще си отиде.

Работете върху Егото

Голямото Его е ценно в някои случаи, защото благодарение на неговата енергия, вървим напред, развиваме се, успяваме и побеждаваме. Но и често вреди, защото заради него страдате на психическо ниво. Например – трудно прощаваме, трудно се извиняваме, трудно признаваме, че сме сгрешили.

Научете Егото си, че не винаги то е най-важното на света. Обучете го в подобни случаи да се смалява, за да може да приемате по-лесно вашите неуспехи, загуби, провали. Така ще позволите и на унижението по-бързо да си отиде.

Потърсете психолог

Професионалната помощ винаги е полезна. Психологът ще ви помогне да погледнете ситуацията от друга страна и да смените гледната точка. Понякога сами не сме способни да го направим.

Също така заедно може да изпълните някои техники, чрез които да преодолеете по-лесно травмата от унижението. И запомнете – няма нищо унизително да търсите помощ. Всеки има нужда да бъде подпомогнат в определени моменти от живота си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest