advice.bg»Статии»Хранене»В кои напитки има кофеин?

В кои напитки има кофеин?

в кафето има големи количества кофеин

Алкалоидите са вещества, действащи на нервната система. Към групата на алкалоидите принадлежи и ксантиновия алкалоид кофеин.

Изолиран е химически през 1820 година и веднага става известен със стимулиращите нервната система свойства и качествата си на диуретик. Времето за усвояването му от организма е около 45 минути, а в тялото остава от 3 до 6 часа.

Ако се употребяват високи дози, концентрацията на кофеина в кръвта се вдига и той се задържа по-дълго в тялото, като ефектите от това могат да бъдат неприятни най-вече за нервната система и съня.

Известно е, че кофеин се съдържа както в някои храни, така и в редица напитки. Търсенето му в напитките е основно заради ободряващите му свойства, като това се постига с полезната доза, която е 400 милиграма на ден за здрав човек. На бременни жени и на кърмещи майки се препоръчват два пъти по-малки дози, а на децата - до 30 милиграма на ден.

Тъй като кофеинът се намира в природата в кората, плодовете и листата на различни растения, то най-напред е добре да се запознаем с тези от тях, които дават суровините за производство на напитки. Това са кафе, гуарана, чаено дърво, какаово дърво.

в енергийните напитки се съдържа кофеин

Сред най-значителните представители на напитките, съдържащи кофеин, са какаовите изделия, кафето, чаят и енергийните напитки. В минимални дози присъства в някои екзотични билкови запарки.

Кофеинът в кафето зависи от сорта му и начинът на приготвяне на самата напитка. В безкофеиновото кафе има 3 милиграма кофеин. В еспресото е 27 милиграма, а в нес кафето 82 милиграма. Най-много има в шварц кафето - 95 милиграма.

Ободряващите напитки също съдържат кофеин. Традиционна напитка като кока колата има в себе си 40 милиграма кофеин, модерният Ред Бул зарежда организма с двойно повече - 80 милиграма кофеин.

Напитките на основата на какаото имат в себе си и от тонизиращото вещество. В неподсладеното какао той е около 25 милиграма, в билковите чайове дозите са минимални, а в детските миксове билки алкалоидът е извлечен и те не го съдържат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати