Подигравки на работното място - как да ги спрете?

Подигравки на работното място - как да ги спрем

Макар и да смятаме, че подигравките са присъщи само за децата и тийнейджърското поколение, това далеч не е вярно. Доста често на работното място от някои конфликтни ситуации се пораждат продължителни системни подигравки, което води до нежелание за ходене на работа, липса на продуктивност, дистанциране от всички, липса на увереност и увреждане на психическото състояние.

В такива тягостни ситуации човек доста трудно намира сили и мотивация да продължи и да предприеме каквито и да било действия, като по този начин може да се стигне до различни сериозни последствия за тормозения служител.

Тормозът на работното място може да се осъществява словесно и физически и то под няколко форми. Словесният тормоз включва подигравки, шеги, заплахи, обидни прякори и др. Тези действия могат да бъдат извършвани от колега, високостоящ ръководител, мениджър или дори външен човек.

Възможен е и индиректен подход, който се изразява в разпространяване на слухове и фалшиви новини за вас. Подигравките от колегите могат да бъдат на базата на дискриминация по раса, възраст, външен вид, религия или друга националност.

Тормоз на работното място

Тук ще ви предложим някои действия, които бихте могли да предприемете в подобен тип неприятна ситуация.

Говорете с вашите шефове, началници и преки ръководители за всичко. Не се срамувайте да споделите за подобен тип действия от страна на други хора към вас. Оплакването може да бъде както устно, така и писмено, но за да има докажете важността на проблема, е хубаво то да бъде директно насочено към управителя или изпълнителния директор.

Задължително трябва да бъде отправено лично от вас. Той трябва незабавно да предприеме проверка по този случай и мерки за прекратяване на тормоза в тази враждебна за вас среда - извършителят би следвало да бъде преместен на друго място или директно да бъде уволнен, както и да му наложено дисциплинарно наказание при оставане на работната му позиция.

Тормозещите обикновено доста умело успяват да привлекат всички колеги на тяхна страна. Затова е важно още преди това да намерите съюзници на ваша страна, които да ви подкрепят. Не ги натоварвайте прекалено много с вашите проблеми, просто намирайте начин да им благодарите за доверието, което можете да им гласувате в такива трудни моменти.

Проблеми в работата

Не показвайте слабост в нито един момент, но най-важното - опитайте емоционално да не се поддавате на такъв тип провокации, тъй като това вреди на вашето физическо и психическо здраве. Работете усърдно, покажете на всички що за човек сте, докажете какъв способен и компетентен служител сте.

В случай че нито едно от тези действия не е по вашите сили, разбира се, че винаги можете да напуснете, за да се справите с подигравките на работното място. Със сигурност новата работа ще ви се отрази добре и ще ви мотивира още повече да се докажете пред новите си колеги и работодатели.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати