Кога да приемаме различните витамини и елементи през деня

Кога да приемаме различните витамини и елементи през деня
Снимка: 1

За да бъде наистина ефективен приемът на различните витамини, които са нужни на нашия организъм, за да функционира добре, е важно да знаем кога е най-подходящото време от деня за техния прием, както и каква е съвместимостта им с други лекарства и храни, тъй като организмът ги усвоява в зависимост от различни фактори.

Витамините е хубаво да се приемат заедно с храната. Мастноразтворимите витамини се усвоят най-добре от организма при достатъчно наличие на мазнини в нея и така те отиват в кръвообращението.

Водоразтворимите витамини от група B и C не зависят толкова от храната, но е хубаво да не се приемат на празен стомах. B12 например се нуждае от кисела среда за усвояването си, която се постига при наличието на храна в стомаха.

При магнезия и цинка условието е да се приемат на гладно с по-голямо количество вода. Ако все пак сте забравили да ги приемете рано сутрин и се сетите след хранене за тях, помислете първо дали закуската ви е включвала храни, богати на фибри и фитати, тъй като при изхвърлянето им от тялото те могат да се свържат с някои важни витамини и микроелементи и така да ги изведат от тялото заедно с тях.

Магнезият може да се приема и вечер, не само сутрин - тогава той действа благоприятно на заспиването, а отделно намалява и мускулните крампи. Хубаво е да се приема в комбинация с витамин B6. В някои видове храни, сред които са чаят, кафето, какаото и спанакът, се съдържат оксалати, които пречат на усвояването на магнезия. Действието на цинка се засилва при приема му заедно с витамин B2, D и E, магнезий и хром.

Прием на витамини

При калция е важно да се обърне внимание на това под каква форма ще се приема - калциевият цитрат се приема на гладно, а а калциевият карбонат заедно с храна. Приемът на магнезий и цинк пречи на усвояването на калция, а от храните и напитките кафето не действа благоприятно за за абсорбирането му.

Желязото е хубаво да се приема на празен стомах, но в някои случаи това може да доведе при някои хора до запек, диария или стомашни болки - тогава го приемайте след храна, но внимавайте каква точно е тя - виното, ядките, фибрите и кафето не благоприятстват усвояването му от организма.

Хромът е елемент, който е хубаво да се приема по време на хранене, като е препоръчително да се взима в комбинация с витамин С, тъй като той засилва действието му.

Важно е да се съобразявате с тези лесни насоки за прием на отделните витамини и елементи, за да може максимално добре те да се усвоят от организма ви и да се усети тяхното положително въздействие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати