advice.bg»Статии»Електро»Хладилник и фризер»Как да подредим хладилника правилно

Как да подредим хладилника правилно

Как да подредим хладилника правилно

Хладилникът не е просто място за съхранение на различните хранителни продукти. Чрез него имаме възможността да запазваме свежестта на храната за по-дълго време, затова подредбата и организация, както и правилната ниска температура, са от изключително важно значение.

От една страна, за да се предотврати развитието на бактерии и микроби по продуктите, които да ги разболеят, а от друга - за да намираме всичко много по-лесно и да не забравяме затрупани храни седмици наред там.

Много често голяма част от хората безразборно нахвърлят храна в хладилника. Така след време ги намираме, но срокът им на годност вече е изтекъл и по този начин губим освен огромен ресурс храна, и големи суми пари, които сме похарчили за нея, а тя просто ще отиде в боклука.

Тук ще намерите едни от най-добрите съвети за правилното организиране на хладилника, които ще ви помогнат за по-оптимален начин за съхранение на продуктите в него.

В хладилника има различни температурни зони в зависимост от това колко са близо до охлаждането, следователно трябва добре да обмислим коя храна може да стои във всяка една, за да се удължат животът и свежестта ѝ максимално за по-дълго време. 4 градуса е максималната температура на хладилника, която трябва да поддържате.

Отделенията на вратите на хладилника са най-топлата част, тъй като те често се отварят, следователно там трябва да държите храни, които са по-издръжливи и по-устойчиви на топлина. Сред тях са различни видове течности - сокове, сосове и вода например. В никакъв случай не дръжте там яйца, мляко и други млечни продукти, макар и често точно там да са обособените за яйца формички, които са в комплект с хладилника при закупуването му.

Чекмеджетата, които са най-отдолу, са подходящи за запазването на плодовете и зеленчуците в хладилника, тъй като поддържат сравнително добри влажни условия. Тук е важно да разделите плодовете и зеленчуците в отделни чекмеджета, тъй като някои видове плодове произвеждат етилен, който им помага да узреят, но пък спомага за гниенето на зеленчуците. Не ги мийте, ако няма да ги консумирате веднага - прекалената влага ги кара да гният.

Подредба на хладилника

Температурата в най-долните рафтове е доста ниска, затова там е подходящо да държите продукти като месо, яйца, различни млечни продукти. Оставяйте място между тях, за минава студеният въздух по-добре. Препоръчително е да държите суровото месо в отделна част или рафт, но винаги в някакъв съд или в опаковката, с която е закупено.

Горните рафтове имат най-постоянна температура, затова тук е добре да държите храните, които нямат нужда от готвене и са готови за консумиране - такива са остатъци от вече сготвени ястия, хумус, деликатеси и др.

В камерата или фризера съхранявайте меса, замразени горски плодове и зеленчуци, лед и др. Замразените храни дръжте отдалечени в пластмасови кутии или пликчета. Това ще помогне за добрата подредба на хладилника.

Поддържайте много добра хигиена в хладилника си, за да не се застояват различните неприятни миризми и наслагвания в него. Сменяйте филтъра поне веднъж на 6 месеца, за да предотвратите появата на мухъл и плесен. Размразявайте хладилника при повече от един сантиметър лед в него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати