Advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Какво е амигдалин и какви ползи има

Какво е амигдалин и какви ползи има

Какво е амигдалин и какви ползи има
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

В семената на бадема е открито вещество, което се съдържа и в много плодове. Години наред веществото е смятано за витамин и причислено към група В под името витамин В17.

Сега е установено, че става въпрос за витаминозно съединение, в молекулата на което влиза едно съединение цианид и едно бензалдехид и две съединения глюкоза, свързани здраво. Веществото е известно и с името амигдалин.

Наричат го най-противоречивото вещество, но никой не оспорва уникалните му свойства и най-вече антираковото му действие. Смята се, че амигдалинът може да унищожава ракови клетки, без да засегне здравите. Има и способността да облекчава хипертоничните оплаквания, артритните кризи и да забавя стареенето.

Противоречивостта му се изразява в това, че при употреба може да настъпи отравяне, защото цианидът, който унищожава раковите клетки, може и да натрови тялото, ако бъде предозиран. Освен това попаднал във високи дози в организма, цианидът нарушава някои клетъчни процеси, блокирайки достъпа на кислород до органи и клетки, а това води до главоболие, световъртеж и отпадналост.

Лечебните свойства на амигдалина се обясняват така: известно е, че раковите клетки поглъщат витамин В17, който изпуска цианид и ги унищожава. Освен това рак възниква при дефицит на амигдалин и след набавянето му болестта отминава. Това са само хипотези, защото сигурни доказателства все още няма. Изследванията върху амигдалина продължават.

Aмигдалин

Въпросът за дозировката е от изключителна важност с оглед на опасностите, които крие употребата му. Набавянето на амигдалин му от хранителни продукти не се смята за опасно. При 7 кайсиеви ядки или прасковени ядки на ден, съдържащи амигдалин, се смята, че няма да настъпи нищо тревожно за здравето.

Освен в костилките на кайсията и прасковата, амигдалин се съдържа още в горчивия бадем, черешата, сливата, вишната и гроздето. Лененото семе също е източник на В17, а също и плодове като ягода, малина и ядки кашу.

Смята се, че чувството на умора и повишеният имунен дефицит са симптоми за недостиг на В17, който се премахва най-лесно чрез храни, съдържащи ценния амигдалин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest