advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Софтуеър»Електронен подпис - защо и как се издава?

Електронен подпис - защо и как се издава?

Електронен подпис - защо и как се издава?ц

Електронният подпис това всъщност е еквивалент на подписа, който сами можем да слагаме върху документи, но удобството тук е това, че можем да го ползвате в подписването на редица документи и онлайн. Имайки предвид забързаното ежедневие, което всички водим, това си е голямо удобство да можем да подаваме различните документи в комфорта на дома.

Taка вече няма да ви се налага да излизате навън, ако времето е лошо, или пък да чакате на опашка, а ще можете да подпишете всичко с помощта на електронния ви подпис.

Електронен подпис - защо и как се издава?

В него се съдържа името на титуляра, датата на валидност, серийния номер, копие от публичния ключ, като той се издава само от сертифициращ орган. Част от електронните подписи днес се подчиняват на така наречения стандарт Х 509, като те могат да бъдат проверени и в специалните за това регистри.

Заедно с това, ако имате електронен подпис, тогава ще можете дори да криптирате документите ви, като по този начин те няма да могат да се фалшифицират. Безспорен плюс е и това, че ще можете да използвате онлайн банкирането, без да се налага да плащате различните допълнителни такси.

Видове електронен подпис:

- за физически лица;

- за юридически лица.

Можем да го категоризираме и според специфичното си предназначение:

- за сигурно идентифициране и комуникация със сървъра;

- за подписване и защита на софтуерни обекти;

- за вътрешно-организационни цели.

Именно затова при издаването на електронния подпис е важно да имате предвид, както дали сте юридическо или физическо лице, така и за какви цели ще ви трябва той, имайки предвид и че цената в различните случаи се различава.

Реално една от функциите на електронния подпис е да се извърши криптографска обработка на получената информация, като целта на това е да се удостовери самоличността на изпращача, а също така да се гарантира на 100%, че не са били извършени промени при изпращането и получаването на информацията.

Той се използва и за да се извърши дистрибуция на софтуер, както и при транзакциите между различните лица. Също така се използва за обменяне на важна информация по електронен път, като в този случай е от особено значение да се минимизира до нула шанса за фалшифициране.

Самият електронен подпис използва специален алгоритъм за криптирането, който е доста по-сигурен и усъвършенстват сравнение с този при хеш-функцията. Така например днес се използва основно асиметрична криптография с двойка ключове, тоест той може да е частен или пък публичен, като целта на единия е да криптира, докато другият декриптира информацията, която сме получили по електронен път. В България специална Комисия (КСР) се грижи за контрола на всички доставчици на тези удостоверителни услуги, тоест следи тяхната надеждност и сигурност, както води и регистър на всички публични ключове.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати