advice.bg»Статии»Авто-Мото»Части за автомобили»Кога трябва да сменим накладките?

Кога трябва да сменим накладките?

Кога трябва да сменим накладките?

Дори и да имате нова кола, това не е гаранция че няма да се сблъскате с момента, когато ще се наложи да смените накладките на спирачките си. С тази трудности се сблъскват много шофьори, които не са запознати с това как точно да ги сменят. Важно е да не се забавите с ремонта, защото това може да доведе съответно до одраскване на спирачните дискове, което от своя страна ще оскъпи значително последващия ремонт на колата ви.

Първото важно нещо, което трябва да знаете, ако сте млад шофьор е това, че животът на накладките ви зависи в голяма степен от начина ви на шофиране, тъй като по-агресивното каране може да способства за тяхното по-бързо износване и ще налага доста по-честата им смяна. Именно затова е важно да не карате екстремно, като така не само пазите колата си, но и своя живот, защото това е много опасно и може да доведе до редица неприятни за вас последици. Ако намалявате скоростта ви по време на път по-плавно, то това също ще увеличи живота на вашите накладки.

По отношение на градските условия и при нормално каране, то тук животът им средно е около 35-40 хиляди километра. Ако обаче ги щадите, тогава срокът им на експлоатация може да е доста по-дълъг, стигайки дори до 80-90 хиляди километра. Ако карате като състезател и не ги пазите, тогава ще се наложи да подменяте накладките по 2-3 пъти за същия срок на експлоатация. При измиването на около 100 хиляди километра се налага смяната и на спирачните дискове на предните колела, което е напълно нормално.

По отношение на спирачните дискове на задните гуми, то те се сменят доста по-рядко, тъй като се натоварват много по-малко. Предните са доста натоварени от експлоатацията при колите с предно предаване, но ако карате спокойно и сте внимателни, тогава така значително ще увеличите живота им. Именно затова е много трудно да се каже кога се налага смяна на накладките, тъй като това в голяма степен зависи от начина ви на шофиране, както и дали купувате частите нови или на старо, което също оказва влияние на експлоатационния живот.

Смяна на накладки

Ако карате спокойно, тогава можете да се ориентирате по това колко километра сте изминали с колата си, като по-новите модели са оборудвани и със специален светлинен индикатор, който показва, че се налага смяна на накладките. Важно е да направите това своевременно, за да не започнат да стържат в дисковете.

Друг важен момент е това, че след като сте сменили накладките си. То следва да карате по-внимателно, докато новите части си паснат. Специалистите смятат, че при смяната на накладките е добре да смените и пружините, тъй като те също доста се натоварват при шофиране. Те реално ги фиксират и така спомагат с по-плавното, но и свободно движение.

Цената на накладките може да е много различна, като варира в доста широк диапазон, а именно от 100 до 400 лева, като тук голямо значение оказва и марката. Като цяло добри и наистина качествени накладки могат спокойно да се купят за цена около 150 лева, като специалистите са на мнение, че е добре поне 2 пъти на година да се извършва подробна проверка на спирачната система, като веднъж на около 2 години е важно да смените и спирачната течност.

Като цяло е важно да знаете, че с остаряването на вашия автомобил, то това съответно налага и доста по-честа профилактика във всяко едно отношение. Така например дори и малката неизправност в автомобила ви може да създаде предпоставки за голям риск и опасност на пътя, когато шофирате, затова е много важно да следите състоянието на колата си и редовно да сменяте накладките на спирачките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest