advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Състаряване на дърво с метода Шоу Суги Бан

Състаряване на дърво с метода Шоу Суги Бан

Състаряване на дърво с метода Шоу Суги Бан
Снимка: Postgreen Homes/ YouTube
Компактен комплект четка с лопатка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Компактен комплект четка с лопатка
3.00 лв.
Виж ››

Зад термина Шоу Суги Бан се крие метод за състаряване и запазване на дървесина. Родината му е Япония, както се разбира от названието, а началото му се корени в ХVІІІ век.

Японците поставят като цел на тази техника да третират кедровото дърво, така че да бъде водоустойчиво, както да устоява и на атмосферни влияния.

Шоу Суги Бан техниката по своята същност представлява овъгляване на дървесината, по-точно на нейната повърхност. Тя е подходяща за третиране както на екстериорни, така и на интериорни мебели. Получава се почерняване на дървото и това разкрива отчетливо линиите на неговата естествена природна красота. Задачата на техниката е да запази дървената повърхност за дълго време. Методът е евтин и ефикасен и дава неочаквано интересен вид на състарените мебели.

Каква дървесина е подходяща за състаряване по този метод?

В Япония работят с кедрово дърво заради химичните му свойства. Кедърът е лек и порест и съдържа подходящ химичен компонент. Може да бъде заменен с липа, която има подобни качества, но най-подходящ е кедърът. Добър ефект се постига и с борова, елова, кленова или дъбова дървесина.

За да се работи е нужна горелка. С нея дървото се обгаря добре, като се движи равномерно уредът по повърхността на дървото. Над всяка обработвана зона горелката се задържа около 5-10 секунди, за да не се появят сажди и да почернее много. Безопасността изисква операцията да се прави на открито.

Шоу Суги Бан
Снимка: Postgreen Homes/ YouTube

Следващата стъпка е да се отстрани целият овъглен слой с телена четка. Трябва да се покаже плътен, тъмен слой в кафяво-черно, който отваря порите на дървесината.

Почистването става с компресор с въздух или мокра кърпа. Ако се минава с кърпа, после трябва да се изчака дървото да изсъхне.

За следващата стъпка от състаряване на дървото с този метод е обработката, за която е нужно варено ленено масло. То се нанася в щедри количества върху напълно сухо дърво и се разнася с парцал. След като изсъхне, се полага втори слой от него.

Екстериорните мебели, обработени по този начин, се нуждаят от смазване на всеки 10-15 години, но интериорните имат нужда от по-системна поддръжка. Крайният резултат е елегантен вид и дълготрайна издръжливост на дървесината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest