Какво е фастинг

Какво е фастинг

Всеки човек, който знае що-годе английски език, си превежда думичката фастинг като постене. В случая обаче няма да говорим за християнските пости, а за т.нар. гладуване, което цели намаляване на теглото.

По-познато е като intermittend fasting, което би се превело като гладуване на периоди и което нашумява особено много през 2019 г.

Та фастинга, за който говорим в момента, не означава постене, а определен период от време, през което вие не трябва да хапвате абсолютно нищо с цел редуциране приема на калориите, които приемате обичайно в ежедневието си.

Има много варианта на фастинг режими, но тук ще ви запознаем с най-известните.

Фастинг 24 часа - веднъж или два пъти седмично

Този начин на фастинг е популяризиран най-вече от Брад Пилон в книгата му Eat Stop Eat, която англоговорящите биха ви превели просто като Хапвай Спри Хапвай. Идеята е, че си избирате 2 дни в седмицата, през които не приемате никаква храна в продължение на 24 часа. Например решавате в понеделник от 8 часа да спрете приема на храна. Това означава, че можете да се храните след 8 часа във вторник.

Според Брад Пилон максималната полза от фастинга за добра фигура се постига след 18 часов фастинг. Т.е. с тези 24 часа гладуване вие постигате най-добри резултати. Ние няма да спорим с него, но би трябвало да ви е пределно ясно, че подобен режим на хранене не е никак препоръчителен както за активните спортисти, така и за хора със здравословни проблеми.

Фастинг 20/4

При този метод вие гладувате 20 часа, но в период от 4 часа имате право да се храните. Повечето автори препоръчват храненето да е само веднъж в позволените ни 4 часа за храна, но често допускана грешка е, че след 20 часа мисълта ни е съсредоточена само върху угощението, което ни предстои. Т.е. стигаме до прегладняване, което, от своя страна, довежда до лакомия и тъпчене.

Фастинг 16/8

Фастинг

Това може би е най-рационалният фастинг от няколко гледни точки. От една страна, не е толкова трудно да издържите 16 часа без никаква храна, а от друга - през времевия ви прозорец от 8 часа вие можете да си позволите 2-3 хранения. Не се стига нито до прегладняване, нито до последвало тъпчене.

Препоръчително е да практикувате фастинг 16/8 цяла седмица, за да има ефект от него. Обърнете единствено внимание как да го организирате спрямо собствените си привички - дали да оставите храненето сутрин или обед заради семейните уикенди, или пък да се храните спокойно вечерно време, когато излизате по заведения с приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати