Как да избегнем стриите по време на бременност?

стрии при бременност

Стриите са проблем, с който много жени се сблъскват по време на бременностКак да се предотвратят стриите и можем ли да се отървем от тях след раждането?

Стриите се появяват по време на бременност, но могат да се появят и в други етапи от живота или по различни причини. Възможно е вече да имате стрии и наистина да не сте ги забелязвали преди. Най-често срещаните моменти за появата на тези грозни ивици включват пубертет, бременност и периоди на значително наддаване на тегло. Стриите могат да предизвикат негативни чувства заради външния си вид, но те не са вредни сами по себе си.

Как да избегнем стриите по време на бременност?

Със сигурност много се говори за предотвратяване на стрии по време на бременност. Въпреки че има определени стъпки, които можете да предприемете, за да се опитате да сведете до минимум стриите по време на бременност, не само профилактиката е възможна за всяка бъдеща майка. Важен аспект, който ще определи дали ще имате стрии или не, е вашето генетично наследство. 

Независимо от това, опитвайки се да избегнете появата на стрии, можете да следвате няколко правила:

Обърнете внимание на наддаването на тегло. Опитайте се да напълнявате постепенно. Също така трябва да избягвате наднорменото тегло. Вярно е, че трябва да ядете повече по време на бременност, но това не означава преяждане. За жена, която има нормално тегло преди забременяване, броят на килограмите, натрупани по време на бременност,  не трябва да надвишава 15, според експерти.

Яжте здравословни храни. Здравата кожа има по-малко стрии и правилната диета е част от този процес. Избягвайте маргарин, майонеза, добавена захар, газирани напитки и бяло брашно.

Използвайте кремове и лосиони против стрии. Можете да използвате определени продукти срещу появата на стрии, но говорете с вашия лекар за това какви вещества трябва да се избягват по време на бременност. Някои жени казват например, че са предотвратили появата на стрии по време на бременност с помощта на маслен масаж.

как да избегнем стриите при бременнсот

Как да премахнем стрии по време на бременност?

Стриите се развиват при девет от десет бременности, обикновено през шестия или седмия месец. Тези розови ивици се появяват на корема, гърдите или бедрата, когато колагенът и еластинът (влакната, които поддържат кожата опъната) се разтягат по време на бременност поради натиска на бързото наддаване на тегло. 

Стриите променят цвета си. Отначало те са червеникави, ярко оцветени и на този етап са най-лесни за лечение. С течение на времето стриите се променят, губят яркия си цвят и стават почти сребристо-бели. След като достигнат бялата фаза, те са много по-трудни за лечение. 

Ето защо е важно да ги лекувате възможно най-скоро, след като забележите, че са се появили, за да имате най-голям шанс да ги премахнете.

Възможно е да сте със стрии поради бременността, но може да сте по-генетично податливи на появата им. Ако майка ви или баба ви са имали стрии, по-вероятно е да се сблъскате със същия проблем. 

Предпазване от стрии през първия триместър

След като разберете, че сте бременна, започнете да овлажнявате областите, където е възможно да се развият стрии - корем, кръст, гърди и ханш. Стриите се появяват, когато влакната точно под повърхността на кожата се отлепят поради натиска на бързото наддаване на тегло. Овлажнител помага да се поддържа еластичността на кожата, което прави по-малко вероятно външният й вид да се влоши, когато тялото започне да се разширява.

Сутрин нанесете богат крем, който осигурява дълготрайна хидратация, например крем, съдържащ кокосово масло, шафраново масло,  масло от ший и витамин Е. Вечерта можете да добавите няколко капки подхранващо масло за кожата в топлата вана, така че да хидратирате кожата си, без да полагате никакви специални усилия. 

Като цяло теглото трябва да се държи под контрол, така че е добре да се прави и по време на бременност. Здравословният и подходящ брой килограми, добавени по време на бременност, могат да помогнат за намаляване на стриите до минимум, тъй като по този начин кожата няма да бъде претоварена.

стрии

Не забравяйте за грижата и през втори триместър

Ако въпреки всички усилия, които сте положили, започнете да виждате тези червени линии да ви се появяват, мислете, че все още имате доста добри шансове да ги намалите.

Не забравяйте, че само след като тези ивици избледнеят, стават изключително трудни за лечение. Потърсете продукт срещу стрии, който не съдържа парабени и други съставки, които са вредни за кожата (препоръчително е да потърсите медицинска помощ в това отношение) и го използвайте редовно.

След раждането на детето

Белезите са по-видими на меката кожа, така че сега е време да включите укрепващ серум в ежедневната си грижа за кожата. Потърсете продукт, който е безопасен за използване по време на кърмене и съдържа съставки като Centella asiatica, имащи стягащ ефект върху кожата.

След раждането стриите обикновено избледняват и придобиват сребрист оттенък, трудно забележим с времето. Но ако не сте доволни от начина, по който изглеждате, дерматологът може да ви помогне с препоръчване на медицинска козметика или лазерно премахване на стрии.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати