Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Антикоагуланти – какво са и как действат

Антикоагуланти – какво са и как действат

Антикоагуланти – какво са и как действат

Антикоагулантите са лекарства, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Те се дават на хора с висок риск от образуване на съсиреци, за да се намалят шансовете им за развитие на сериозни състояния като инсулти и инфаркти.

Кръвният съсирек е уплътнение, създадено от кръв, за спиране на кървенето от рани. Въпреки че са полезни за спиране на кървенето, антикоагулантите могат да блокират кръвоносните съдове и да спрат кръвта да тече към органи като мозъка, сърцето или белите дробове, ако се образуват на грешното място.

Антикоагулантите действат, като прекъсват процеса, участващ в образуването на кръвни съсиреци. Понякога се наричат лекарства за разреждане на кръвта, но всъщност не правят кръвта по-рядка. Въпреки че се използват за подобни цели, антикоагулантите се различават от антитромбоцитните лекарства като аспирин и клопидогрел.

Най-често предписваният антикоагулант е варфарин. Предлагат се и по-нови видове антикоагуланти, които стават все по-често срещани. Такива са ривароксабан (Xarelto), дабигатран (Pradaxa), апиксабан (Eliquis), едоксабан (Lixiana). Варфарин и по-новите алтернативи се приемат като таблетки или капсули. Има и антикоагулант, наречен хепарин, който може да се инжектира.

Ако кръвен съсирек блокира притока на кръв през кръвоносен съд, към засегнатата част на тялото няма приток на кислород. Тогава тя ще спре да работи правилно.

В зависимост от мястото на образуване, съсирекът може да доведе до сериозни проблеми като инсулт или преходна исхемична атака, сърдечен удар, дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия.

Може да се препоръча лечение с антикоагуланти, ако вашият лекар смята, че имате повишен риск от развитие на един от тези проблеми. Това може да се дължи на факта, че в миналото сте имали кръвни съсиреци или сте диагностицирани със състояние като предсърдно мъждене, което може да доведе до образуването на кръвни съсиреци.

Лечение с антикоагуланти

Може също да ви бъде предписан антикоагулант, ако наскоро сте претърпели операция, тъй като периодът на почивка, от който се нуждаете по време на възстановяването си, може да увеличи риска от развитие на кръвен съсирек.

Вашият лекар трябва да ви каже колко от антикоагулантното лекарство да приемате и кога да го приемате. Повечето хора трябва да приемат таблетките или капсулите си веднъж или два пъти на ден с вода или храна.

Продължителността на приема зависи от причината за предписване на лекарството. В много случаи лечението ще бъде за цял живот.

Ако ще имате операция или тест като ендоскопия, уверете се, че вашия лекар или хирург е наясно, че приемате антикоагуланти, тъй като може да се наложи да спрете приема им за кратко. Ако приемате варфарин, също така ще трябва да избягвате съществени промени в това, което обикновено ядете и пиете, тъй като то може да повлияе на лекарствата.

Повечето антикоагулантни лекарства не са подходящи за бременни жени.

Както всички лекарства, съществува риск от поява на нежелани реакции, докато приемате антикоагуланти. Основният страничен ефект е, че можете да кървите твърде лесно. Това може да причини проблеми като преминаване на кръв в урината, силно кръвотечение при сравнително леки рани, тежки синини, продължително кървене от носа, кървящи венци, повръщане на кръв или кашляне на кръв, тежка менструация при жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest