advice.bg»Статии»Двор и градина»Озеленяване»Защо листата пожълтяват?

Защо листата пожълтяват?

Защо листата пожълтяват?

Есента е най-пъстрият сезон с невероятно великолепие от багри и цветове. Сред тях най-забележима е смяната на цвета на листата. Сочният им зелен цвят постепенно избледнява, те пожълтяват, после потъмняват и стават кафяви преди да окапят на земята, покривайки всичко с кафяв килим.

Да проследим промяната на цвета на листата през сезоните, като отговорим на въпроса: защо листата на дърветата пожълтяват?

През пролетта листата са зелени, защото хлорофилът е зелен. Хлорофилът не е траен и бързо се унищожава. Лятното слънце обаче го възстановява също така бързо и листата остават все така свежо зелени. Образуването на хлорофила е едновременен процес с неговото разрушаване.

През есента дните започват да се скъсяват и слънчевото греене е по-краткотрайно. Това е знак за дърветата, че зимата наближава и е необходимо да се подготвят за нея. През зимата няма достатъчно светлина и фотосинтезата, която доставя енергия за растежа на дървото, спира. Дърветата изпадат в покой.

Пожълтели листа есента

Промяната в цвета на листата им е външен израз на процесите, които протичат в дървото, подготвящо се за зимния покой, тоест цветовете играят важна роля в живота на дърветата.

Хлорофилът в тях продължава все така бързо и лесно да се разрушава и през есента, но образуването му вече не върви успоредно с разрушаването поради недостига на светлина. Той намалява количествено и листата избледняват.

В клетките на листата има обаче и други пигменти. Жълтите пигменти са наречени каротеноиди. И от тях идва златистото обагряне, а друга група молекули - антоцианидите, дават оранжевата багра.

Червеното и виолетовото оцветяване, които също се наблюдават при избледняване на зеления цвят, са резултат на друг оцветител. Той се появява, когато времето стане по-студено и жизнената дейност на дървото започне да утихва.

През лятото зеленият хлорофил успява да заглуши тази цветова феерия, но през есента листата стават по-ярки и жълти, кафяви, червени и виолетови.

Пожълтяване на листата

Тези есенни промени в цвета на листата имат своето основно предназначение. Те създават защитата на дърветата през времето на промяна към зимното състояние. Златистото и червеното обагряне прогонват листните въшки и пазят дървото от изгаряне.

Цветовете на листата не са случайни, те имат своите послания и служат на растението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest