Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»До какво води свръхконсумацията на кафе

До какво води свръхконсумацията на кафе

До какво води свръхконсумацията на кафе

Кафето е невероятно здравословна напитка. Повечето му разновидности съдържат кофеин – вещество, което може да повиши вашето настроение, метаболизъм и умствена и физическа работоспособност.

Проучванията също така показват, че консумацията на кафе е безопасна за повечето хора, когато се консумират в ниски до умерени количества.

Високите дози кофеин обаче могат да имат неприятни и дори опасни странични ефекти. Изследванията показват, че гените имат голямо влияние за толерантността към него. Някои могат да консумират много повече кофеин, отколкото други, без да изпитват отрицателни ефекти. И все пак:

Да какво води свръхконсумацията на кафе?

На първо място е тревожността. Известно е, че кофеинът повишава бдителността. Той действа, като блокира ефектите на аденозина – мозъчен химикал, който ви кара да се чувствате уморени. В същото време предизвиква освобождаването на адреналин – хормона, свързан с повишена енергия. При по-високи дози кофеин обаче тези ефекти могат да станат по-изразени, което да доведе до безпокойство и нервност.

Свръхконсумацията на кафе

Прекаляването с кафе води и до безсъние. Способността на кофеина да помага на хората да останат будни е едно от най-ценените му качества. От друга страна, твърде много кофеин може да затрудни получаването на достатъчно възстановителен сън.

Проучванията са установили, че по-високият прием на кофеин изглежда увеличава времето, необходимо за заспиване. Може също да намали общото време за сън, особено при възрастни хора, което води след себе си значително количество странични ефекти.

Много хора откриват, че сутрешната чаша кафе помага да се раздвижат червата им. Слабителният ефект на кафето се дължи на отделянето на гастрин – хормон, който стомахът произвежда и който ускорява активността в дебелото черво. Нещо повече - доказано е, че дори безкофеиновото кафе предизвиква подобен отговор.

Въпреки това самият кофеин също изглежда стимулира движението на червата чрез увеличаване на перисталтиката. Като се има предвид този ефект, не е изненадващо, че големите дози кофеин могат да доведат до разхлабване на червата и дори до диария при някои хора.

Кафе

Като цяло кофеинът не изглежда да увеличава риска от сърдечни заболявания или риска от инсулт при повечето хора. Доказано е обаче, че повишава кръвното налягане в няколко проучвания поради стимулиращия ефект върху нервната система. Повишеното кръвно налягане е рисков фактор за инфаркт и инсулт, тъй като с времето може да увреди артериите, ограничавайки притока на кръв към сърцето и мозъка. За щастие, ефектът на кофеина върху кръвното налягане изглежда временен. Освен това изглежда, че има най-силно въздействие върху хора, които не са свикнали да го консумират.

Известно е, че кафето, чаят и другите кофеинови напитки повишават енергийните нива. Те обаче могат да имат и обратен ефект, като водят до умора, след като кофеинът напусне вашата система. Разбира се, ако продължите да пиете много напитки с кофеин през целия ден, можете да избегнете ефекта на умора.

От друга страна, това може да повлияе на способността ви да спите. За да увеличите максимално ползите от кофеина върху енергията и да избегнете повторна умора, консумирайте го в умерени, а не високи дози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest