Кога се празнува международният ден на бирата?

Кога се празнува международният ден на бирата?

Най-популярната алкохолна напитка е бирата. Тази пенлива манна небесна проследява историята си от древни времена.

Бирата се прави от хиляди различни рецепти.

Годишен официален празник на всички любители и производители на тази напитка се отбелязва в първия петък на август.Денят на бирата е организиран за първи път от американеца Джес Авшаломов през 2007 г.

Като собственик на бар той планирал да увеличи потока от посетители по този начин - като организира свой собствен весел фестивал. Изборът на датата бил много прост - празникът на бирата според него е трябвало да се проведе през лятото, когато е още топло, но не твърде горещо, плюс това трябвало да бъде в момент, далечен от други подобни празници.

Историци и археолози твърдят, че бирата се е появила няколко хиляди години преди новата ера.

Разкопките в Египет потвърдиха, че бирата вече е била приготвена там. Редица други изследователи свързват появата на първото пиво с началото на човешкото отглеждане на зърнени култури - 9000 г. пр.н.е.

Между другото, има мнение, че първоначално пшеницата се е отглеждала не за печене на хляб, а за приготвяне на бира.

Интересни факти за бирата

Международен ден на бирата?

Най-голямата пивоварна е Adolph Coors Company (САЩ), с производствен капацитет 2.5 милиарда литра бира годишно.

Смята се, че най-големи почитатели на бирата са германците, чехите и ирландците са малко зад тях по отношение на консумацията на бира.

На един търг е била продадена бутилка бира Lowebrau за над 16 000 долара.

Това е единствената бутилка бира, оцеляла през 1937 г. при катастрофата на дирижабъла Хинденбург в Германия.

В средновековна Европа бирата е била включена в почти всички рецепти за лечебна диета. Това е оправдано от факта, че съставът на напитката съдържа почти всички полезни за човека минерали.

Твърди се, че бирата ни помага да отслабнете. Повече от 90% от хората са уверени, че ако пият много бира, ще отглеждат голямо бирено коремче.

Международният ден на бирата по традиция се провежда в кръчми, барове и ресторанти, където всички участници на празника могат да опитат бира не само от различни видове, но и от различни производители от различни страни, бутикови крафт бири.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати