Кои са симптомите на пневмония при кучето

Кои са симптомите на пневмония при кучетата

Патологичните процеси, които протичат в белите дробове на кучетата, най-често имат възпалителен характер. Появата им се провокира от различни инфекциозни микрофлори, което може да доведе до обща интоксикация на системите в организма.

Възпалението може да бъде остро, подостро или хронично. В клиничната ветеринарна практика се прави разлика между бактериална, аспирационна пневмония, провокирана от гъбички, вирусна или паразитна.

Най-често диагностицираната пневмония при кучетата е бактериалната. Възниква на фона на повишен растеж и възпроизвеждане на пневмококова инфекция. Аспирационният тип възпаление на белодробните структури се развива, когато дихателните пътища са блокирани от чужди предмети, а в някои случаи от течности.

Паразитна пневмония при кучетата се появява, когато тялото на кучето е засегнато от хелминти, а именно най-често поради наличието на кръгли червеи. Още с появата на първите признаци на възпалителения процес в белите дробове, незабавно се свържете с квалифициран ветеринарен лекар.

Самолечението с алтернативни методи, а именно, без да се знае основната причина за възпалението, може да причини сериозни усложнения и дори да доведе до смърт на кучето.

Причините за кучешка пневмония, са различни, започвайки от слаба имунна система и завършвайки с тежка хипотермия. Основните фактори, които провокират развитието на възпаление в белите дробове при кучета са:

- инфекции, засягащи дихателната система - вирусни, бактериални и гъбични;

- механични наранявания, които са получени в резултат на пътнотранспортни произшествия;

- възпаления на бронхиалното дърво;

- запушване на големите артерии в белите дробове от тромб;

- патологични процеси, локализирани в устната кухина или носните синуси;

- попадане на стомашен сок, вода или други течности в дихателните пътища, което може да провокира така наречената аспирационна пневмония;

- проблеми в работата на сърдечно-съдовата система - недостатъчност на сърдечния мускул;

- шокови състояния;

- дългото лечение на кучето със специфични лекарства, които потискат работата на имунната система (имуносупресори).

Симптоматика на пневмонията при кучето

В началото на развитието на патологията симптомите имат латентен ход и рядко дори самите собственици на кучета могат да забележат, че нещо не е наред с домашния любимец. Кучето може да стане апатично и да отказва активните игри, както и да избере някое топло местенце в стаята, защото не се чувства добре и търси усамотение.

Веднага след като възпалителният процес на дихателната система започне да набира скорост, тогава вече и самите симптоми ще станат много по-изразени.

Куче с пневмония

При липса на квалифицирана и навременна помощ от ветеринар животното може дори да умре. Възпалението се развива особено бързо при по-възрастни животни, както и домашните любимци, които имат слаба имунна система.

Основни признаци на кучешка пневмония са:

- силна, почти неконтролируема жажда;

- кучето отказва да се храни;

- повишена температура;

- втрисане, задух;

- влошаване на работата на сърцето;

- хрипове в белите дробове, проблеми с дишането;

- суха или мокра кашлица;

- отделянето на лигавични секрети от носните проходи (поява се гноен ексудат с примеси на кръв);

- сълзене от очите;

- кожата придобива синкав оттенък, който се дължи на липсата на кислород в организма.

Без точната диагностика е невъзможно да се назначи правилно лечение на кучешката пневмония. Ако ветеринарят подозира, че става въпрос за възпаление, тогава може да се наложи да се направи рентген. Палпацията и преслушването също са важна част от диагностиката.

Другите често извършвани изследвания са:

- бронхоскопия;

- анализа на кръвта;

- посявка;

- биохимия;

- серологичен анализ.

Диференциалната диагностика има огромно значение, тъй като така може да се изключат такива заболявания като ринит, синузит, проникване на чужди предмети в областта на бронхиалното дърво, абсцеси на белодробните структури, отравяне на кръвта. Веднага след като ветеринарят получи резултатите от необходимите изследвания, състоянието на животното се анализира и се избира индивидуална терапия.

Важно е да разбирате, че самолечението на кучешката пневмония бледнее много опасно и може да доведе до усложняване на състоянието. Ако забележите, че кучето ви има някои от горните симптоми, трябва веднага да посетите ветеринар, който да прегледа животното и да прецени, какво е общото здравословно състояние на любимеца ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати