advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Глицерин - ползи и приложение

Глицерин - ползи и приложение

Глицерин - ползи и приложение
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Има едно вещество, което е толкова широко разпространено, че се намира във всяка аптека и достъпът до него е свободен. Това не е случайно, то има широк спектър на приложение и редица качества, които го правят търсено в много области на живота. Това е глицеринът.

Какво представлява глицеринът и в кои сфери се използва, какви са неговите ползи? Отговорът на тези въпроси ще помогне на мнозина да открият глицерина за себе си или да научат за още някое неподозирано до момента преимущество на това вещество.

Същност и получаване на глицерина

Тривалентният алифатен алкохол, известен още с името глицерол се използва широко под името глицерин. Той не се среща в свободно състояние в природата, но е част от много растителни и животински мазнини.

Когато те се разделят, както е при производството на сапуни, глицеринът се явява отпадъчен продукт. При направата на сапун се е използвала основно говеждата лой, затова глицеринът дълго е бил от животински произход. В последно време обаче се налага производството на растителен глицерин. Както и като отпадъчен продукт при производство на биогорива.

Източник на растителния глицерин е и палмовото масло. Този начин обаче е вреден за природата заради нуждата от засаждане на маслодайни палми на мястото на естествените гори. С езика на науката, суровият глицерол се получава при хидролиза на триглицеридите като химичните процеси са два:

- Триглицеридите се смесват с някаква основа и се и при химичния разпад се получават глицерол и сапун;

- Триглицеридите се смесват с алкохоли и се получава глицерол като остатъчен продукт от производство на биогорива.

По описание глицеринът е сладък алкохол във вид на сироп от мазнините и маслата. Той е безцветен, прозрачен, няма мирис и има качеството да привлича, улавя и задържа влагата от околната среда.

Други физичните свойства на глицерина: хигроскопичен е, има вискозна консистенция, замръзва при ниски температури, нетоксичен е, не се разваля.

Положителни и отрицателни страни на глицерина

Глицеринът хидртира кожата

- Нетоксичен продукт - ако е произведен от естествени мазнини и масла;

- Перфектен овлажнител - абсорбира водата от въздуха. Хигроскопичността му позволява да приема влага от въздуха, да я пренася и да хидратира кожата с нея. Толкова силни са абсорбиращите му свойства, че ако върху него се излее вода, чистият глицерол от 100 процента ще стане 80, а останалата част ще е вода;

- Защитаващо вещество - тъй като има двойно действие: да овлажнява и да запълва бръчките по кожата, глицеринът има защитни качества за горния слой на кожата на лицето;

- Времето оказва отрицателно въздействие върху глицерина, като топлината и влажността са най-опасни;

- Глицеринът работи само при висока влажност на въздуха и ако климатът е неподходящ, той започва да изтегля влагата от повърхността, където е нанесен, вместо да допринася за нейното овлажняване.

Приложение на глицерина

Ползи от глицерина за къдравите коси

На първо място глицеринът е пазител на женската красота. Присъства много често в кремовете на лице и тяло, спрейовете и маските. Използва се и при къдрави коси за възвръщане на блясъка и красотата на естествените къдрици.

Глицеринът има омекотителни свойства. Затова присъства в смесите за крака. Грубата кожа на петите престава да бъде проблем благодарение на това свойство на веществото.

В хранително-вкусовата промишленост глицерин се използва в производството на хляб, сладкарски и макаронени изделия. В тези хранителни стоки глицеринът се отбелязва като добавка Е422.

В бита глицерин се прибавя във вода за измиване на подове и мебели. Дървените покрития и паркетите придобиват блясък като им се добави глицерин. Той пречи на праха да полепва и така чистота в дома се подобрява, ако се използва глицерин за почистване.

Кожените изделия възвръщат блясъка си, ако бъдат обработени с глицерин. Освен това той възвръща и мекотата им.

Тъй като е антисептик, глицеринът се използва в селското стопанство. Овошките и зеленчуците се третират с разтвор на глицерин, за да се предпазят от вредителите и да се увеличи добивът.

В течно състояние глицеринът се използва и във военната индустрия. При производство на боеприпаси се добавя към барута, а примеси от него се използват във военната техника.

Интересно приложение на глицерина е това в тютюнопроизводството, по-точно в конвенционалните тютюневи изделия. Глицеринът абсорбира острата миризма на тютюна и затова го има в сменяемите патрони при електронните цигари.

Здравословните ползи и приложения на глицерина

Глицеринът се бори с кашлицата

Безспорни са ползите от глицерина за лечение на различни заболявания. Използва се както в чист вид, така и под формата на супозитории.

Веществото е добър помощник в борбата с кашлицата. Компонентите му се абсорбират в стените на стомаха, но не проникват в кръвта. Затова в редица от традиционните лекарства за кашлица основен компонент е глицеринът. В домашни условия препоръчват да се комбинира с мед и лимон.

Вътрешно очното налягане при някои хора е доста повишено. Особено при заболяване като глаукомата. Глицеринът успешно го понижава. Използва се и след прекаран инсулт.

При приемането му вътрешно трябва да се вземат предвид хигроскопичните му свойства, влияещи върху водния баланс. Неправилната употреба на глицерин може да доведе до дехидратация.

Ускорява заздравяването на горния кожен слой при кожни наранявания и заболявания.

При някои стомашни неразположения, като запек например, се използват глицеринови супозитории, които се прилагат само ректално.

Глицерин не бива да се използва за медицински цели безконтролно от хора, страдащи от захарен диабет, чернодробни патологии и бъбречна недостатъчност.

Медицинският глицерин се използва в много области на фармакологията. С него се разтварят лекарства, повишава се вискозитета на течните препарати, защитават се кремове, пасти и мехлеми от промяна във ферментацията на течности. Веществото има антисептични свойства.

Интересни факти от историята на глицерина

Факти за глицерина

За първи път глицерин е получен през 1779 година от химика Карл Шееле. Той нагрял зехтин с оловен оксид. Ученият доказал, че всички мазнини и масла имат сладка основа.

Името глицерин на сладката течност, получена от Шееле, е дадено от химика Шеврел през 1811 година. Той основава първия индустриален метод за производство на глицерин, който получава и патент. Той обработвал мастни вещества с вар или алкали, за да произвежда мастни киселини. Все още в някои страни глицерин се получава по неговия метод.

Глицерин се образува и в човешкото тяло по време на ензимното разграждане на мазнини. В чист вид глицеринът е опасен за здравето, тъй като има дразнещ ефект, затова не бива да се използва безконтролно.

Митове и истини за глицерина

Битува мнението, че глицеринът не овлажнява кожата, а по-скоро допринася за нейното изсушаване, тъй като извлича влагата от долните слоеве и я държи на повърхността. В този мит няма истина.

Глицеринът извлича влагата от въздуха и насища кожата ни с него. Върху нея се създава влажен филм, а това означава, че той има овлажняващ ефект. Има и едно уточнение: глицеринът извлича влагата от въздуха при условие, че тя е налична в достатъчно количество в него. При сух климат или изсушен въздух глицеринът ще започне да изсмуква влага от по-дълбоките слоеве на кожата. Затова продуктът се препоръчва само при достатъчна по количество влажност. Препоръчват се 45-65 процента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest