Как се замразяват подправки и билки

Как се замразяват подправки и билки

Лятото е богато не само на емоции и слънчеви дни, но и на много пресни плодове, зеленчуци и билки. Но как да запазим аромата на лятото и през зимата? Може да съхраните билките във фризера на хладилника си и винаги да имате прясна подправка под ръка. Така хем ще спестите пари, хем ще си осигурите свеж вкус.

Билките могат да се замразят лесно, така че да запазят качествата си и да готвите с тях по всяко време на годината. Много от билките могат да бъдат замразени и да ги използвате на по-късен етап. Сред тях попадат включително и джинджифил, чесън, босилек, магданоз, копър, розмарин, естрагон и други.

Почистете и изсушете продукта. Хубаво измийте билките и ги оставете да изсъхнат малко. Сушенето е изключително важно, за да се редуцира възможността от „изгаряне” във фризера.

Подготовка на билките и подправките

Например, джинджифилът трябва да бъде обелен, ако искате да го замразите. Чесънът също. Листните билки може да нарежете на ситно, като премахнете излишните части (например, стъблата).

- Нарежете на равни парчета

Нарежете билките на равни парчета, за да ви бъде по-лесно да ги накълцате после или да ги използвате в гозба;

- Добавете олио

Може да добавите зехтин, така че нарязаните парчета да се слепят. Имате нужда от мазнина, защото така масата, изложена на въздух, ще бъде по-малко. А това ще предотврати обезцветяването на билките. Освен това сушата във фризера ще „изгори” билките, ако не са покрити;

- Съхраняване на билките и подправките

Замразяване на подправки във формички

Обикновено за да подправите манджата, ще се нуждаете от около 1 супена лъжица. Затова начинът, по който ще съхранявате подправките, зависи изцяло от вас. Може например да замразите подправки във формички за лед. Изберете най-добре силиконови формички, които са по-лесни за използване. Притеснете сместа хубаво към формата и след това я покрийте с восъчна хартия или пластмасов капак. И поставете във фризера. Може да използвате и обикновен стъклен буркан;

- Надпишете билките

Особено ако смятате да замразите повече от един вид подправки, най-добре е да ги надпишете, защото когато замръзнат, ще ви бъде по-трудно да ги познаете;

- Използване на замразените билки

След като са замразени билките, използването ще бъде много лесно. Просто ги извадете и поставете в храната. Ако сте използвали мазнина при замразяването, имайте го предвид, когато готвите.

В общи линии това е тайната на свежестта дори и през зимата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати