Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как се почиства мухъл от стена?

Как се почиства мухъл от стена?

чистене на мухъл
Сгъваема масичка за лаптоп - 60 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема масичка за лаптоп - 60 см
35.00 лв.
Виж ››

Появата на мухъл у дома е едно от нещата, с които се надяваме никога да не се сблъскаме. Особено ако току-що сме се нанесли или тъкмо сме приключили с ремонта. И не само защото стената или мястото, на което се е появил мухъл, се е превърнало в картина на ужасите.

По-големият проблем идва от това, че мухълът е особено вреден за здравето, особено при деца, и може да отключи алергии или да предизвика респираторни проблеми. Също така може да доведе до появата на акари, отърваването от които е още по-голям кошмар.

Най-често мухъл се появява при висока влажност в помещението, кондензация или теч. В първите два случая няма причина за паника, защото ако проветрявате често стаите или използвате влагоабсорбатор, то веднъж щом почистите мухъла не би трябвало да се появи отново. Ако обаче се установи, че има теч, то мухълът ще избива отново и отново независимо колко често го чистите - възможно е също стената да се напука или да се наводните.

В последния случай, за нещастие, единственият изход е да си извикате майстор и да се молите да решат проблема ви бързо и ефективно.

Ако пък мухълът у дома се е появил заради влажност, то тогава можем да ви помогнем с няколко изключително лесни и ефикасни съвета за това как да се отървете от мухъла по стените:

1. Бял оцет

премахване на мухъл от стената

Прехвърлете чист бял оцет (без да го разреждате) в празно шише с пулверизатор и го използвайте да напръскате покритата с мухъл стена. Оставете го да престои 2-3 часа, след което почистете мястото с вода и гъба или парцал. Имайте предвид, че оцетът има доста остър мирис, така че оставете помещението да се проветрява възможно най-дълго.

Ако е необходимо, повторете процеса още няколко пъти (при гладки повърхности не би трябвало да има нужда, но при грапави или неравни е възможно да са нужни 2-3 чистения).

2. Препарат против мухъл

Препарат против мухъл може да намерите в почти всеки специализиран магазин, където е препоръчително да се посъветвате с продавачите за вида, който ви е необходим. Има различни марки с различни консистенция и интензитет, така че според количеството мухъл и състоянието на засегнатата повърхност те ще могат да ви препоръчат най-подходящия.

След като напръскате с него оставете го да посети 1-2 часа и забършете. Имайте предвид, че колкото по-силен е препаратът, толкова по-токсични са изпаренията му. Не забравяйте да отворите всички прозорци и да оставите помещението да се проветри поне за няколко часа.

3. Белина

почистване на мухъл с белина
Снимка: ds_30/ pixabay.com

Белината може да бъде много ефективна срещу мухъл, но само ако се използва правилно. За целта трябва да я разредите с вода в съотношение 1:15. Можете да я смесите и с препарат против мухъл, но в такъв случай трябва да увеличите и количеството вода.

Белината е най-ефикасна при гладки стени. При релефни повърхности тя може да не достигне навсякъде, което от своя страна може да доведе до повторно появяване на мухъла. Не е препоръчително да използвате пулверизатор, затова се запасете с гъба или парцал (и съответно ръкавици и маска за ваша собствена безопасност).

4. Кислородна вода

Кислородната вода е напълно безопасна, но имайте предвид, че често има избелващ ефект. Затова е препоръчително да я тествате върху плат или друга повърхност, която предстои да бъде боядисана/изхвърлена.

Най-добре ще е кислородната вода да е около 3%, а за още по-силен ефект може да я смесите с оцет в съотношение 1:1. Напръскайте и оставете за половин час, след което забършете с гъба или парцал. Ако сте я смесили с оцет - проветрете помещението.

5. Сода за хляб

Содата за хляб е по-ефективна при по-малки повърхности, но пък за сметка на това няма силна миризма и изобщо не е токсична. И все пак ще се нужни 4-5 чистения, за да се отървете от мухъла по стените напълно.

Ако сте решили все пак да я използвате вместо друг препарат, ще са ви необходими 4-5 супени лъжици сода смесени с около литър вода. Можете да използвате пулверизатор за впръскването и четка или парцал за забърсването. Оставете да действа 4-5 часа, след което почистете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest