Как да премахнем петна от йод

Как да премахнем петна от йод

Дори и да сте много внимателни, пак можете без да искате да изцапате различните повърхности с йод. Със сигурност голяма част от вас си мислят, че премахването на петна от йод е не само сложно, но дори и невъзможно. Ако знаете обаче няколко важни съвета, тогава ще можете лесно да се избавите дори от петната на йод върху мебелите, кожата или метала.

Подръчни средства, които можете да използвате:

- оцет;

- водороден пероксид;

- етилов спирт;

- борната киселина;

- аспирин;

- нишестена каша;

- лимонов сок;

- ацетон.

Петна от йод на мебелите

Премахване на петна от йод с кислородна вода

Ако случайно изцапате мебелите ви с йод, тогава ще ви помогне обикновен водороден пероксид. Тук обаче има една малка хитрост, за да сработи методът, а именно е важно да втриете малко сапунен разтвор около петното, за да не се увеличи при попиването му. След това просто използвайте водородния пероксид и гъба, за да премахнете петното. Ако въпреки усилията ви, замърсяването не се почиства изцяло, тогава не се тревожете. Просто го намокрете с малко оцет, като подобна манипулация ще помогне на йодът да се кристализира и да се махне по-лесно с обикновена по-мека четка. Друг не по-малко ефективен начин е премахването на петната с помощта на етилов спирт, като може да използвате и борната киселина, като тя също се справя прекрасно с тези петна.

Петна от йод на метала

Аспиринът има много приложения в домакинството. Той може да се използва и за премахването на замърсяванията от това вещества. За целта трябва да направите просто разтвор от 100 мл вода и 1 таблетка аспирин, а след това с него да обработите мястото. Ако сте капнали йод на линолеум, тогава използвайте нишестена каша и я оставете да подейства за една нощ, а после просто премахнете остатъците от нея.

Петна от йод на кожените изделия

За целта можете да използвате водороден пероксид, спирт или обикновен лимонов сок. Не забравяйте обаче, че след почистването на петното от йод по този начин, задължително трябва да нанесете някакъв по-мазен крем за кожени изделия, за да не се напука.

Петна от йод на дрехите

Ако случайно изцапате любимите си вещи с йод, тогава можете да използвате обикновен ацетон, но имайте предвид, че методът не е предназначен за много деликатните дрехи. Той се нанася с помощта на обикновен памучен тампон на петното и се оставя за 15 минути. За памучни тъкани можете да опитате да накиснете дрехата за 40 минути в мляко, а след това да я изперете ръчно.

Имайте предвид, че йодът може да се премахне лесно и изцяло само ако веднага започнете почистването с тези средства. Старите петна могат да се премахнат много по-сложно, а и резултатът далеч няма да е идеален.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати