advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Колко сол се слага на 1 кг кайма?

Колко сол се слага на 1 кг кайма?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512018
Колко сол се слага на 1 кг кайма?

Лесно е да се оправи недостатъчно солено ястие с щипка сол, защото солницата винаги стои на масата по време на хранене. Но е невъзможно да се яде пресолена храна: тя става безвкусна и в допълнение дори опасна, защото прекомерната ѝ консумация е изпълнена с усложнения за не съвсем здравия организъм.

Колко сол трябва да се добави към каймата

В търсене на по-хармоничен вкус, доста често се случва, че млада и не съвсем опитна начинаеща домакиня започва да приготвя ястие от смляно месо и изведнъж възниква въпросът колко сол е необходима на килограм кайма.

Опитването на суровия продукт за нужното количество от тази подправка е опасно за здравето. Никога не правете това. Последствията могат да бъдат много различни, но винаги неприятни. Ето защо трябва да разберете чрез опит и грешка колко сол на килограм мляно месо трябва да използвате.

В щипки или грамове?

Солене на кайма

И какво съветват по-опитните домакини, след като са научили тайната на правилната употреба на сол?

Това не е първата година, в която са се занимавали с разнообразно печене и готвене на вкусни домашни ястия от кайма и винаги знаят какво и в какви количества е необходимо да се добави. И когато приготвят кюфтета, те дори не се замислят колко сол да сложат 1 кг мляно месо.

Ако една дама е много педантичен кулинарен специалист и всичко, което е изчислила, е до половин грам, тогава тя, съответно, ще даде отговора „в грамове“. По този начин е невъзможно точно да се изчисли количеството натрий.

От това какви други продукти ще бъдат въведени в каймата, зависи колко сол на кг кайма ще стане по-оптимално количество. Ще има ли допълнителни продукти като хляб, яйца и несолен ориз в преработеното месо? Ако присъствието им е осигурено, тогава трябва да се коригира количеството на натриевия хлорид.

Естествените подправки могат да заблудят вкусовите рецептори и да ви убедят, че каймата изисква допълнителна сол. Какво можем да кажем за готовите подправки за определени ястия, които в допълнение към различните ароматни билки и зеленчуци съдържат прилична доза натриев хлорид. И това не са всички нюанси, които влияят на това колко сол е необходима на килограм кайма.

Колко сол се слага на кюфтета

Опитните кулинарни специалисти са убедени, че средно на 1 кг кайма трябва да се добавят 20 г сол. За да не бягате всеки път за кухненски везни, можете да преведете тези 20 г в малки лъжици (чаени лъжички), тогава ще получите точно две чаени лъжички - равни.

Ако искате да приготвите например кюфтета не от месо, а от готова кайма - дозировката на солта остава същата. За да избегнете прекомерната соленост на каймата, препоръчително е да изсипвате сол само когато всички други съставки вече са добавени към нея.

Интересна идея за откриване на солеността на каймата:

Ето какво можете да направите, за да сте по-уверени, че солта във вашите кюфтета е в точното количество. Откъснете малко парче от готовия продукт, запържете в тиган и охладете. Когато мини кюфтенцето изстине, опитайте солта! Студеният продукт наистина ще ви даде реална представа.

Прочетете още:

- тайните на вкусната кайма;

- подходящи подправки за овкусяване на кайма;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни