Нормално ли е да те боли корем по време на бременност

Нормално ли е да те боли корем по време на бременност

Бременността е един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена. Особено когато майката очаква първото си дете, този период може да е изпълнен и с много въпроси и несигурности.

Нормално е да се питаме дали всеки симптом и всяка болежка не е признак, че нещо не е наред с нашето или със здравето на бебето. Едно от най-притеснителите оплаквания е свързано с болката в корема по време на бременност.

Обикновено тя е съвсем нормална част от бременността. Заедно с крампите, в повечето случаи подобни симптоми не са причина за притеснение. Ако оплакванията са леки и изчезват с почивка, при смяна на позата, след ходене до тоалетна, вероятно те са част от нормалния процес на бременността.

В тези случаи дискомфортът може да се дължи на разтягането на сухожилията заради растящото бебе в корема ви, както и на подготовката на тялото за раждането.

Запек е друга възможна причина, която е и особено разпространена през бременността. В други случаи може бебето да сменя позицията си или да рита.

Коремни болки по време на бременност

Важно е да потърсите навременна медицинска помощ и да се консултирате веднага с гинеколога си, ако болката е съпроводена с някое от следните оплаквания: кървене, засилваща се постоянна и повтаряща се болка; необичайно вагинално течение, болка в кръста, парене при уриниране; много силна болка или крампи.

В някои случаи лекарят ще иска да изключи така наречената прееклампсия като причина за коремните болки по време на бременността. Симптомите, които могат да подскажат тази диагноза, включват болка под ребрата, концентрирана в дясно, силно главоболие, проблеми със зрението, подути крака, ръце и лице.

Ако болките в коремната област при бременност са чести, а бременността е ранна, потърсете консултация с гинеколога си, за да се уверите, че не става въпрос именно за контракции или преждевременно раждане.

Състоянията могат да се овладеят с медикаменти и болничен престой. Лекарят ще иска да изключи и разкъсване на плацентата. Това обаче е съпроводено с много силни и постоянни болки, които не са под формата на контракции, а на постоянен дискомфорт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати