Advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на зеленчуци»Съвети за начинаещи градинари

Съвети за начинаещи градинари

Съвети за начинаещи градинари

Купили сте си къща и не знаете какво да правите с двора? Искате да се занимавате с градинарство? Не знаете как да започнете? Това, което ще получите от градината, е невероятно удовлетворение. Освен чист въздух и слънце ще създавате красота, ще намалите стреса. Ние сме тук, за да ви дадем няколко съвета начинаещи градинари и как да започнете работата в двора.

Решете какво да правите с градината

Може би искате трева, по която децата ви да бягат и да виждате навсякъде разпръснати играчки? А защо не добавите и един надуваем басейн? Тогава ще се нуждаете само от тор и семена за трева, за да получите желаното.

Начинаещи градинари

Защо обаче да не засадите и малко цветя по контурите на градината. Всеки градински център ще ви предложи голямо разнообразие от варианти. А вие ще имате време за себе си, да се отпуснете и да се насладите на работата със земята.

Ако градината ви е достатъчно слънчева, може да ви се прииска да засадите домати и чушки. А в сенчестите места и малко спанак и зелена салата.

Отглеждане на зеленчуци

Ако сте решили, че това е, което искате, тогава смело напред. Нашият съвет обаче е да отглеждате само това, което ще ядете. Няма смисъл да засадите зеле, при условие че никой вкъщи не го яде.

Повечето градински зеленчуци могат да бъдат засадени директно в градината. Това се отнася за марулята, боба, морковите, цвеклото и т.н. Други зеленчуци като домати, чушки, патладжани и т.н. изискват първо засаждане на закрито за 6 до 8 седмици, преди да ги засадите навън.

Поливане

Преди да започнете да садите, трябва да сте сигурни, че имате достатъчно вода да поливате. Купете си маркуч, който да стига и до най-отдалечените места на градината. Много бързо ще се уморите, ако трябва постоянно да пренасяте вода. Ако към маркуча има и приставка за разпръскване, още по-добре. Проверете в магазините. Продават достатъчно разнообразие от фитинги за маркучи.

Почва

Отглеждане на зеленчуци за начинаещи градинари

Най-важното нещо, за да получите добра продукция, е почвата. От нея растенията получават хранителните вещества, от които се нуждаят. Тя осигурява и така необходимата стабилност, за да могат да растат здрави. Тя трябва да е добре дренирана и с добавена колкото се може повече органична материя.

Торене

Подхранването на почвата също е важен елемент за поддържане на добра градина с прекрасни растения. Може да използвате компост, изгнили листа или оборска тор, за да увеличите дренажната способност на почвата и задържането на достатъчно влага, за да не изсъхват растенията ви. Не използвайте обаче прясна тор, защото в нея може да се съдържат някои опасни за корените вещества. Торта трябва да е на минимум 6-12 месеца.

Най-важното е това, което правите, да ви доставя удоволствие. Поддържайте градината си продуктивна, но не засаждайте всичко наведнъж. Направете план на растенията, плодовете и зеленчуците, които искате да имате. Това ще ви помогне много.

Поговорете със съседи или роднини, които имат градини. Те ще ви дадат незаменими съвети от практиката. Ако не познавате такива, впуснете се сами в приключението. А ако не ви се получи от първия път, винаги има и втори. Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest