Как да си приготвим великденски бои за яйца?

Как да си приготвим великденски бои за яйца?

Когато Великден наближи, ние задължително прибавяме към списъка си за пазар и боите за боядисване на великденските яйца.

Дали ще са под формата на картончета, капсули или таблетки, това няма значение. Важното е да разполагаме с тях.

Замисляли ли сте се обаче, че макар производителите им да твърдят, че те са напълно безопасни за нашето здраве, това съвсем не е така. Само се замислете колко трудно се почистват ръцете ни, след като сме боядисали великденските яйца.

Защото боите са пълни с химикали, които могат да бъдат опасни както за нас, така и за околната среда.

Ето защо тук ще ви дадем насоки как можете да боядисате великденските яйца с домашни бои за яйца.

Те естествено няма да са с толкова наситени цветове, но пък ще ви осигурят удоволствието да експериментирате, както и да имате чиста съвест пред Майката природа.

Ето няколко растения, които можете да използвате за приготвянето на бои за яйца - натурални и напълно безвредни.

Домашни бои за яйца

Червен цвят - сок от цвекло, към който можете да добавите и сок от червени боровинки.

Син цвят - сок от сини боровинки, към който можете да прибавите и сок от сварено червено зеле.

Зелен цвят - сварени листа от спанак, но за получаване на наситено зелен цвят можете да добавите към отварата и малко сок от сини боровинки и куркума.

Жълт цвят - куркумата и шафрана са чудесни за тази цел, а към тях можете да добавите и малко зелен чай или лайка.

Виолетов цвят - червено вино, към което можете да добавите и сварени обелки от червен лук.

Всички изброени природни багрила за боядсиване на яйца е добре да се варят в продължение на поне 10 минути, за да могат максимално да пуснат характерните си цветове.

Онези, които нямат нужда от варене (като сока от боровинки или червеното вино), е добре да са топли преди да пуснете яйцата в тях. За по-силни и устойчиви цветове добавяйте и малко ябълков оцет в боите.

Бои за яйца от домашни продукти

Можете да експериментирате на воля с различните цветове и да прилагате различни техники за боядисване на яйца, но се постарайте да получите хубава червена, синя и жълта боя, защото след боядисването съответно на червените, жълтите и сините яйца, можете да смесите боите, получавайки нови цветове.

Така например от червено и жълто ще получите оранжево, от синьо и жълто - зелено, а от червено и синьо - лилаво. Т.е. от изброените 3 цвята можете да постигнете нови 3, които да ви помогнат да украсите своята Великденска трапеза с най-красивите яйца.

Това е, творете и се забавлявайте със своите домашно приготвени бои за яйца, а Майката природа ще ви се радва с цялата си душа!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати