advice.bg»Статии»Домашни любимци»Други животни»Хамстерите къпят ли се?

Хамстерите къпят ли се?

Хамстерите къпят ли се?

Хамстерите са едни от най-симпатичните и дружелюбни домашни животни. Сладката им муцунка и пухестата козинка предизвикват умиление не само при децата, но и при възрастните. Ако и вие сте решили да си вземете такъв питомец, тогава е важно да знаете как да се грижите правилно за хамстера.

Може ли да миете хамстерите?

В повечето зоомагазини можете да срещнете две породи хамстери: джунгарски и сирийски. Правилата за грижата при тях малко се отличават, но като цяло тяхната физиология не е сложна. И при двата вида естествената им среда на обитание са степите и пустините. Тези условия на съществуването им са ги научили да бъдат много чистоплътни, като те се мият по 5-6 пъти на ден. Именно затова винаги изглеждат чисти, дори ако не ги къпете.

Поради сухия климат, в който те живеят в природата, гризачите не понасят добре водните процедури:

* Козината им е много тънка, поради което са чувствителни към студена вода;

* Ако водата е прекалено гореща, хамстерът може да се получи сърдечен удар;

* Хамстерите знаят как да плуват, но лошо. Не достигайки дъното, гризачът може да се паникьосва и да се удави.

Поради тези си особености в природата те не се къпят, а сами се мият. Именно затова не е препоръчително да ги миете, когато ги отглеждате в домашни условия, тъй като това за тях е сериозен стрес. Между другото няма и причина да ги миете регулярно, тъй като те и сами могат отлично да поддържат личната си хигиена.

В какви случаи можете все пак да къпите гризачите?

Хамстер в клетка

Хамстерите са много свободолюбиви и имат нужда от постоянно физическо натоварване. Те не трябва да се държат постоянно в клетка, тъй като в този случай могат да станат недружелюбни към хората и да започнат да боледуват. Именно затова, ако ги пускате понякога да се разхожда свободно в дома ви, трябва да сте особено внимателни да не се наранят, както и да не оставяте вратите отворени, за да знаете в кое помещение да търсите любимеца си. В този случай хамстерът може да се изцапа повече.

Една от често срещаните причини да се наложи да изкъпете хамстера, е ако се изцапа с различни продукти. Това се дължи на факта, че има доста различни вещества, които са способни да предизвикат алергична реакция или дори отравяне на организма на малките ви питомци. А тъй като те редовно мият сами козинката си, могат да погълнат остатъците от тези вещества. Сред тези продукти са:

* Конфитюр;

* Масло;

* Мед.

Като цяло в този списък можем да добавим всякакви лепкави продукти, тъй като те могат да се премахнат само с къпане на питомеца.

Още по-опасна е ситуацията, ако на козината на хамстера са попаднали някакви токсични вещества - белина, ацетон и други подобни. Ако те попаднат в тялото на гризача, когато той се мие, то това може да доведе до летален изход.

Друга причина, поради която може да се наложи да изкъпете хамстера е, ако е много замърсено с урина например. Именно затова е важно да поддържате условията му на живот отлични и да се грижите за чистотата на клетката му, за да не се налага да го къпете често, поради тази причина.

Как да изкъпете правилно хамстер?

За да не нанесете физическа вреда на хамстера и силен стрес, трябва да спазвате следните правила:

Хамстери
Снимка: Julian Rad

- Стоплете водата до 30-35 градуса, преди да го миете. Ако тя е по-студена, тогава питомецът може да настине, а ако е по-топла - да получи сърдечен пристъп;

- Внимателно следете за това водата да не попада в очите и ушите;

- Предварително си нагласете кърпа и сешоар, за да можете да го изсушите възможно най-бързо и да не се разболее;

- Трябва да подготвите и леген, в който ще къпете хамстера;

- Внимателно го насапунисайте и го поливайте постоянно с топла вода.

Ако трябва да обобщим казаното до тук, ще добавим че хамстерите могат да се къпят, но само ако това се налага наистина. Във всеки един случай трябва да сте внимателни и да правите това много бързо, за да няма негативни последствия за здравето на любимеца ви. Старайте се да се грижите за него добре и да му чистите клетката редовно, за да минимизирате до минимум необходимостта от водни процедури за тези животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest