Как да запазя самообладание?

медитация за самообладание

Как да поддържаме самообладание във всяка ситуация? Общувайки с хората, почти винаги изпитваме определени емоции. Разбира се, другите хора също изпитват своите емоции.

И ако ситуацията е твърде напрегната, ако възникне конфликт или събеседникът е просто разстроен или стресиран, може да бъде трудно за нас и другия човек да запазим самообладание и да не се поддаваме на тревожните си емоции.

И колкото по-силни са емоциите, толкова по-трудно е да се мисли, анализира ситуацията и да се търсят решения.

Именно поради това често се слува да крещим на децата си, да изясняваме отношенията с любимите хора на висок тон, рязко да отговаряме на колега, който е попаднал пред очите ни в неточното време, да губим важни преговори, неспособни да издържим на натиска на другата страна. И тогава съжаляваме за казаното и направеното и си обещаваме, че следващия път ще направим друго.

Но ако не се научим как да се справяме с емоциите си и да проявяваме разбиране към другите хора, ситуацията със сигурност ще се повтори.

Какво може да се направи?

В бойните изкуства начинаещите студенти работят на първо място с чувствата си, а не с техниката на бойните удари или стратегиите за битка. В първите уроци те тренират умението за заземяване, което им позволява да поддържат самообладание, да поддържат равновесие, да не се поддават на страх, да остават спокойни и да виждат ясно какво прави врагът.

За да овладее това умение, ученикът трябва да се научи да прави четири неща наведнъж:

• да почувства „центъра“ на тялото си;

• да почувства стабилност под краката си;

• да поддържа равномерно дишане;

• да поддържа очен контакт с противника;

самообладание

В бойните изкуства и в много традиционни култури се смята, че "центърът" на човешкото тяло е в стомаха, точно под пъпа. Има схващане, че стомахът е „свещеният дом на душата“. Йога, китайската здравна система чигонг, танците на народите на Африка, Индия, Полинезия, Близкия Изток, стара Европа, американските индианци - всички тези практики обръщат специално внимание на "центъра на тялото".

Този „център“ се счита не само за физическо, но и за енергийно място. Това е не само центърът на баланса на тялото, но и точката на енергийния баланс, фокусът на „духовната сила“ на човек, източник на живот и „духовното ядро“, неговото развитие помага да се придобият умения, сила, мъдрост и мир.

Краката, излъчвани от този „център“, го свързват със земята, осигурявайки ни както подкрепа, така и гъвкавост.

Съвременната наука намира потвърждение, което хората винаги са знаели. Изследванията потвърждават, че концентрацията върху стомаха, притихването мислено в „центъра“ на тялото, наистина помага да се отпуснете, да запазите яснотата на съзнанието, намалява интензивността на емоциите и не ни позволява да губим равновесие - нито физическо, нито емоционално.

Особено полезно е да поддържате контакт с този „център“ в онези ситуации, в които трябва да запазите самоконтрол, да помните целите си и в същото време да продължите да общувате със събеседника.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати