advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да перем сутиените правилно?

Как да перем сутиените правилно?

Как да перем сутиените правилно
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Съвети относно правилното пране на дрехите можете да срещнете доста из интернет пространството. Поради тази причина тук няма да ви съветваме как да перете дрехите си, а ще насочим вниманието ви към правилното пране на сутиените, което е малко по-специфично.

- По правило сутиените не се перат на пералня, а само на ръка. Изключение може да се направи единствено за т.нар. спортни сутиени - онези, които изглеждат по-скоро като къс потник, изработени са от по-специална материя и нямат по себе си нито дантели, нито банели или пък чашки.

Все пак винаги следете какво пише на етикетите им, защото някои от тях позволяват пране в пералнята на около 30-40 градуса, а други само и единствено на ръка.

- Когато перете сутиени на ръка, е необходимо да използвате препарати, съобразени спрямо цвета им. Белите и по-светлите сутиени се перат с препарат, предназначен за бяло пране, а цветните - с препарат за цветни.

Когато перете черни сутиени, е желателно за тях отделно да се снабдите с препарат за черни дрехи, а ако не разполагате с такъв, то ги перете с препарат за цветно пране.

Пране на черни сутиени

- При пране на сутиени на ръка, те трябва предварително да бъдат накиснати и след това старателно изплакнати, като минават през поне 3-4 чисти води.

Ако не са добре изплакнати и по тях остане препарат за пране, това може да доведе не само до захабяване на материята им, но и да предизвика алергична реакция или раздразнение по кожата ви.

- При пране на сутиени на ръка може да използвате и омекотител именно, за да смекчи материята и тя да не дразни кожата ви. Изплакването на сутиените от омекотителя отново трябва да стане старателно чрез използвате на поне 3-4 чисти води.

- Понякога ние не разполагаме с достатъчно време и решаваме да пуснем сутиените си заедно с останалите дрехи в пералнята.

Както казахме, това изобщо не е желателно, но ако времето чак толкова ви притиска, то задължително перете сутиените поставени в отделен текстилен плик, който е предназначен именно за пране в пералня.

Подобни пликове можете да намерите както в по-големите магазини за домакински потреби, така и често в магазините тип За 1 левче.

Тяхното използване е задължително, особено ако сутиените ви са с банели, защото те могат да изпаднат от чашките си и да нанесат непоправими щети върху пералнята ви. Надали желаете именно това да се случи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest