advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Имигранти»Работа в Англия - какво трябва да знаем

Работа в Англия - какво трябва да знаем

Работа в Англия - какво трябва да знаем

Англия е държава с добре развита икономика, здравна и социална система и затова е притегателен център за много хора, които търсят по-добра реализация и по-добър стандарт на живот.

Животът и работата в Англия обаче са две различни понятия, които трябва да се разделят, за да се постигне нужният баланс в усилията за осъществяване на целта. За да може всеки да започне да печели пари на Острова, преди това трябва да инвестира както средства, така и време и усилия за постигне успех.

Разходите, преди да се печелят реално пари на английска земя, са инвестиция, която се отплаща толкова повече, колкото по-разумно са вложени личните спестявания.

Първото, от което зависи каква работа и заплата може да се очаква в Англия, опира до това с владеене на английски език и на какво ниво се търси работа, или без него.

Работа в Англия с владеене на английски език и без него

Езиковата бариера разделя възможностите за реализация на две - ползване на език, където степените са различни и се доказват със сертификати, и без владеене на местния език. Липсата на езикови познания веднага свежда възможностите за работа до тежък и нискоквалифициран труд, който в Англия е и най-ниско заплатен.

Започването на работа без владеене на език е шоков начин да се започне живот на Острова, но дава възможност за движение отдолу нагоре. То носи накрая чувство на удовлетворение от постигнатото, но коства много повече усилия.

По-добрата възможност е добрата езикова подготовка, с която да се замине. Английският език е не само най-популярният, но и най-лесният за изучаване език и е във възможностите на всеки човек, който желае да го използва. Съществуват безкрайно много възможности да бъде овладян на подходящо ниво и това е препоръка, с която е добре всеки да се съобрази.

Търсене на работа без владеене на английски език

Работа в Англия без владеене на английски език

Макар и да не е препоръчително, много хора заминават за Англия без да владеят езика. Първата задача при вземане на такова решение е да се проучат всички възможности за работа на Острова. Необходима е предварителна информация и за обстановката, манталитета на англичаните, настаняването, разходите за задължителния жизнен минимум и други.

Предварителното проучване на работни позиции е гаранция, че може да се постигне успех, но после възниква въпросът дали ще да се заложи на личните усилия до края, или да се използва посредник при заминаването.

Самостоятелното устройване на работа без език е трудна мисия, но има своето предимство: дава независимост и спестява някои разходи, а всички приходи остават лични.

За всички, които не са толкова упорити и последователни, остават трудовите посредници. Намирането на лицензирана фирма е условието, което ще даде гаранция, че кандидатът няма да бъде излъган. Ползването на трудов посредник дава възможност за по-широко съдействие от простото намиране на работно място.

Работа в Англия с професионална квалификация

Работа в Англия - какво трябва да знаем

Високо квалифицираните кадри обикновено владеят английски език на необходимото ниво, тъй като това е официалният език в света на бизнеса и пред тях въпросът за търсене на работа без владеене на езика обикновено не стои.

Ако има такива, които не владеят езика, то за тях е в сила условието, че квалификацията и образованието им не важат и ще започнат от най-ниското стъпало. След доказване на сръчности, умения, професионални знания и овладяване на езика в движение може да се стигне до професионална кариера и удовлетворяващо заплащане.

Квалифицираните и подготвени специалисти могат да намерят работа по стандартния начин - проучване на обявите в тяхната специалност и кандидатстване с подходящо СV и мотивационно писмо.

Съществува обаче и по-добра възможност. Англия е крайно заинтересована от привличане на квалифицирани специалисти от чужбина и с тази цел е създала специална програма - HSMP/ Highly Skilled Migrant Programme/. Включването в тази програма позволява намиране на работа или започване на собствен бизнес, а няколко години по-късно и получаване на британски паспорт.

Заплащане в Англия

Британското заплащане на труда се посочва в годишен размер, а не в месечен, както сме свикнали в България. Доходът е преди данъци, които представляват около 22 процента от заработените пари, но с покачването на дохода също нарастват и може да стигнат до 50 процента от заработеното.

Заплатите на хората без език и квалификация не са високи на фона на разходите в Англия. Те започват с около 3 паунда на час, но сумата зависи със справянето с работата. Часовата ставка може да се увеличи бързо при демонстриране на работни умения.

Най-популярните професии, които са добре платени, са в сферата на компютърните технологии, маркетинга, инженерството и икономиката. При тях годишното заплащане се движи от 50 до 100 хиляди английски лири.

Ниво на безработица и нулеви контракти за работа

Нивото на безработица във Великобритания е около 6-7 процента, но всяка година нараства поради големия брой емигранти, които се установяват в страната. Най-ниска безработица има по официални данни в югоизточната част, градовете Оксфорд, Портсмут, Кеймбридж и други. Въпреки оптимистичните данни намирането на работа не става бързо и лесно.

Има и много хора с така наречените нулеви контракти за работа. При тях работодателят не гарантира осигуряване на работа. Принципът е: когато и колкото има. Заплаща се само когато има осигурен трудов ангажимент.

Работа в Англия - какво трябва да знаем

Не се посочва брой работни часове на седмицата и се изисква работникът да е на разположение, когато е удобно за работодателя.

Подобни договори се подписван не само с работодатели, а и с агенции или трудови посредници, които осигуряват временна заетост на работодатели.

Нулеви контракти се правят най-често при професии като продавачи, персонал в хранителни вериги и заведения, хотели, разносвачи, преводачи и други. Има и професии, при които работодателят трябва да докаже, че липсват подходящи местни кадри, за да се назначи чужденец.

На другия полюс съществува и списък с дефицитни професии, в които влизат почти всички инженерни, някои медицински специалности, хора, работещи в нефтената промишленост. За тях процедурите са максимално облекчени.

Възможността да се намери реална работна позиция в Англия вълнува всеки кандидат - емигрант, а отговорът на въпроса е неизменен като самата английска монархия - всеки, който успешно се е справил с реализация в родината си и се е доказал в професията си, ще се реализира и на британска земя.

Заработеното със сигурност ще е в повече, но всеки трябва трезво да прецени и факта, че квартирите, транспорта и услугите са доста високи и това ще отнеме от спестяванията му. Възможностите за кариерно развитие са много и напълно реални, а усилията се стимулират с добро заплащане.

Първи необходими документи при започване на работа в Англия

Освен личните документи, преведени на английски език, всеки, който смята да работи в Англия, не може да го направи, без да има английска банкова сметка, където ще се превежда заплатата от работодателя. Добре е, преди да се отвори такава, вече да е уреден адресът на местоживеене, тъй като е необходим за целта.

Вторият важен документ е NIN - National Insurance Number. Това е номерът, на който всеки ще бъде осигуряван здравно всеки месец, за да получи достъп до здравната система на Великобритания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest