advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Софтуеър»Защо компютърът ми забива

Защо компютърът ми забива

Защо компютърът забива

Компютрите, както всяка техника, с времето започват да работят по-бавно, или да имат различни проблеми. Факт е, че понякога техниката просто трябва да се подмени с нова.

Но в някои случаи компютърът забива, преди да му е дошло времето за смяна. Това може да се дължи на няколко причини. За щастие, те лесно могат да бъдат отстранени, без да се налага да купувате нов компютър.

Много важно е да установите дали самият компютър е бавен, или интернетът ви прави проблеми. Ще разберете дали е така, ако компютърът зацикля само в моментите, докато използвате интернет. Пробвайте да отворите някой от файлове или да заредите иконката Този Компютър.

Ако те се стартират нормално, значи проблемът е в интернет връзката ви. Но ако всичко, което се опитате да отворите на компютъра ви, забива, то проблемът е в него самия.

Една от често срещаните причини компютърът да забива е наличието на вируси. Може би антивирусната ви програма не е достатъчно добра или имате две антивирусни и те „се бият“ една с друга.

Дори и всичко да е наред с антивирусната защита, все пак се случва понякога вирусите да са толкова съвършени, че успяват да се промъкнат в компютъра. Затова първата ви стъпка е да сканирате системата си за компютърни вируси. Отстранете ги, ако успеете да ги идентифицирате.

Също така в някои случаи определени програми работят активно, дори да не ги използвате в момента. Те заемат от RAM паметта на компютъра ви и биха могли да попречат на нормалната му работа. Затова обърнете внимание на фоновите процеси, които са активни в системата.

Преинсталиране на компютър

Ако те са твърде много или тежки, възможно е те са да причината за зацикляне на компютъра. Прекратете ненужните процеси и той би трябвало да работи по-добре. За да влезете в менюто с фоновите процеси, натиснете Ctrl + Alt + Delete едновременно и изберете Диспечър на задачите (Task Manager).

Имате ли навика да не изключвате компютъра си? Това всъщност е много вредно за него. Ако постоянно го поставяте в сън, вместо да го изключвате, нивото му на работа може да се понижи. Опитайте по-често да го изключвате.

Ако го оставите изключен за по-дълго, така че да има шанс да се охлади, би било още по-добре. Често компютрите прегряват и по тази причина започват да забиват. Ако работите с тежки програми или играете тежки компютрите игри, е желателно да инвестирате в специален вентилатор за охлаждане на компютърната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни