Advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Кога се празнува денят на поничките

Кога се празнува денят на поничките

денят на поничките
Снимка: Ирина Колева

Всички обичат понички. Няма друг начин. Неустоимите вкусни сладкарски изделия са подходящи за всякакъв повод – за приятна закуска, вкусно изкушение, почерпка за колеги.

Изследвания дори твърдят, че само видът на поничките е способен да повиши настроението.

И заради радостта и насладата, която ни носят поничките, всеки първи петък от юни ежегодно се отбелязва международният ден на поничките, който този път се пада на 2 юни.

На 14 септември пък в САЩ почитат със задоволство деня на поничките с крем.

Дали ще са понички с крем или класически понички, двете дати са вкусен ден, в който да се отдадем на сладкото изкушение.

История на поничките

Понички има във всякакви разновидности – с крем, с шоколад, със сладко.

Какво знаем за историята на поничките?

Концепцията за пръстен пържен хляб, пълен или полят с някаква вкусотия, по никакъв начин не е нова. Но ако търсите най-ранната версия на това, което наричаме понички, ще трябва да се върнете назад до времената на Нови Амстердам в Новия свят.

Не знаете къде е това?

Ню Амстердам, разбира се, е Ню Йорк. Преселници от Холандия в новото (тогава) поселение приготвяли вид маслена торта или olykoek. Това е далечният прародител на съвременните понички. В даден момент обаче десертът (който според съвременниците му от други народности не бил въобще вкусен) започва да се запържва и полива с мед или шоколад и така се появили поничките.

През 1803 г. е публикувана готварска книга, съдържаща рецепти за понички. Не минало много време и вкусното лакомство станало световноизвестно. Поничките имат репутация на американска храна въпреки холандския си произход. Формата на пръстена, която всички знаем и обичаме, възникнала, когато Хансън Грегъри, работещ на кораб за търговия с вар, пробил дупка в традиционно плътната поничка, за да има търговски вид, а и да спести от продукти. Останалото е история.

Пълнените понички пък били дело на Елизабет Грегъри. Тя започнала да продава понички, напълнени със смес от лешници, орехи и мед, като отделно овкусявала тестото с лимонова кора, канела и индийско орехче. Нейните десерти били хит в продължение на десетилетия.

Понички

Как да отпразнувате деня на поничките?

Най-лесният начин е да поръчате голяма кутия понички и да ги занесете в офиса, в който работите, или на училище, ако все още сте ученик. Всички около вас ще оценят жеста.

Ако пък имате достатъчно време и желание, направите домашни понички, които определено са храна за щастие. Не се плашете от рецептата - всъщност е доста лесно да направите понички.

Просто е необходимо да направите хубава смес за понички и да я изпържите. След като достигне хубаво златисто кафяво, извадете, отцедете, просто вземате пош за сладкиши и напълнете изпържените вкусотии с каквото решите – шоколад, сладко, крем... Изборът е изцяло ваш!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest